Parisiens, Le...

Parisiens, Les Verts bersaing tanpa peminat

PARIS, 29 Jan – Paris Saint-Germain yang baru sahaja mencatatkan rekod kelab bagi 12 kemenangan berturut-turut, akan menentang pasukan Saint-Etienne hujung minggu ini dalam persaingan yang tidak sukar dihentikan menuju gelaran Ligue 1.

Jaringan Ezequiel Lavezzi dan Angel Di Maria membolehkan pasukan Laurent Blanc menang 2-0 ke atas Toulouse pada separuh akhir Piala Liga untuk menyaksikan hanya Lille berada dalam laluan mereka untuk menjulang gelaran Piala Liga kali ketiga berturut-turut.

Dan dengan mendahului 21 mata, ia sudah pasti mengenai bila mereka menyelamatkan gelaran liga kali keempat berturut-turut dan keenam pada keseluruhannya.

Blanc menyatakan selepas perlawanan Rabu lalu, dengan mengisytiharkan “Saya lebih gembira sekarang kerana tidak perlu mengira siapa yang kami dihadapi, pasukan akan menang. Saya berterima kasih kepada pemain saya.”

Dan jelas bahawa pemain tersebut merasa gembira di Paris dengan dua pemain sebelumnya dijangka akan keluar pada akhir musim ini, Zlatan Ibrahimovic dan Thiago Motta, keduanya sekarang dilihat akan kekal.

Penyerang PSG, Angel Di Maria (bawah, kiri) diraikan rakan sepasukan selepas menjaringkan gol semasa menentang Toulouse dalam aksi Piala Liga Perancis di stadium Parc des Princes, Paris, 27 Januari lalu. – AFP
Penyerang PSG, Angel Di Maria (bawah, kiri) diraikan rakan sepasukan selepas menjaringkan gol semasa menentang Toulouse dalam aksi Piala Liga Perancis di stadium Parc des Princes, Paris, 27 Januari lalu. – AFP

“Saya mahu menamatkan kerjaya saya di Paris,” Motta memberitahu AFP minggu ini, sementara itu Ibrahimovic hanya menerima berita itu dengan bayaran dinaikkan.

Ketika Chelsea berkunjung bagi perlawanan Liga Juara-Juara pada 16 Februari depan, satu-satunya kekurangan adalah pertahanan dari Brazil, David Luiz yang mengalami kecederaan pada akhir perlawanan dengan kecederaan lutut.

PSG perlu membuat perjalanan ke Stade Geoffrey-Guichard tanpa peminat mereka yang diharamkan daripada menghadiri perlawanan selepas “insiden serius antara peminat pasukan itu sejak beberapa tahun”. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA