Park janji am...

Park janji ambil langkah ‘keras’ terhadap Korea U

SEOUL, 16 Feb – Presiden Korea Selatan Park Geun-hye hari ini berjanji akan mengambil langkah ‘keras’ ke atas Korea Utara, selepas menggantung operasi di sebuah taman perindustrian yang dikendali bersama sebagai hukuman terhadap pelancaran roket jarak jauh dan ujian nuklear baru-baru ini oleh Utara.

Sudah tiba masanya untuk menghadapi ‘kebenaran yang tidak menyenangkan’ bahawa Utara tidak akan berubah, kata Park dalam komen yang menandakan kebalikan untuk seorang pemimpin di mana dasarnya mengenai Pyongyang telahpun berdasarkan pada apa yang digambarkan oleh beliau sebagai ‘politik amanah’ yang diharapkan beliau akan menetapkan asas untuk penyatuan akhirnya.

Park berkata usaha sebelumnya penglibatan masih belum mencatat kejayaan. “Sudah menjadi jelas bahawa pendekatan sekarang tidak akan mematah kempen pembangunan nuklear rejim Korea Utara,” beritahunya pada parlimen.

Washington dan Seoul berusaha mendapatkan sokongan daripada Beijing, sekutu utama Pyongyang, untuk sekatan yang lebih keras ke atas Korea Utara kerana pelancaran roket pada 7 Februari dan ujian nuklear pada Januari.

“Premis ‘politik amanah’ adalah Utara merupakan satu rakan. Komen presiden bermakna premis berkenaan adalah salah. Ia adalah satu perubahan dalam dasar Korea Utara,” kata Hong Sunggul, profesor sains politik di Universiti Koookmin.

Park Geun-hye menyampaikan ucapan beliau semasa sesi plenari di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, Korea Selatan. – Reuters
Park Geun-hye menyampaikan ucapan beliau semasa sesi plenari di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, Korea Selatan. – Reuters

Korea Selatan pada minggu lalu menggantung operasi di zon perindustrian Kaesong, yang telah dikendali bersama dengan Utara selama lebih satu dekad. Taman perindustrian itu adalah sumber utama mata wang untuk Utara. Seoul juga bersetuju untuk mengadakan rundingan dengan Washington kerana menghantar sistem pertahanan peluru berpandu di Korea selatan, yang ditentang oleh China.

“Kerajaan akan mengambil langkah yang keras untuk Korea supaya mereka menyedari bahawa pembangunan nuklear tidak akan membantu ketahanan mereka sebaliknya ia hanya akan mempercepat kejatuhan rejim,” kata Park.

Beliau tidak menyatakan langkah yang terbabit. Seoul dan Washington berkata pelancaran roket sebenarnya merupakan ujian peluru berpandu jarak jauh yang mencabul resolusi Majlis Keselamatan PBB. Korea Utara berkata pelancaran adalah sebahagian daripada program saintifik bertujuan melancarkan satelit ke angkasa lepas. – Reuters