Park tawar pe...

Park tawar penyelesaian ‘kreatif’ nuklear Pyongyang

SEOUL, 22 Jan (AFP) – Presiden Korea Selatan Park Geun-Hye pada hari ini menawarkan satu penyelesaian ‘kreatif’ kepada rundingan enam hala mengenai program nuklear Korea Utara memutuskan Pyongyang daripada penyamaan tersebut dan menjadikan mereka rundingan lima hala.

“Kami harus mencari pendekatan yang pelbagai dan kreatif, termasuk cuba mengadakan rundingan lima hala tidak termasuk Korea Utara,” kata Park ketika satu taklimat dasar dengan menteri tertinggi.

Rundingan enam hala, membabitkan kedua-dua Korea, Amerika Syarikat, Jepun, Rusia dan China, bermula pada 2003 sebagai satu usaha untuk membubarkan program nuklear Korea Utara sebagai tukaran kepada bantuan.

Utara keluar daripada proses dialog pada 2009, jelasnya membantah sekatan yang dikenakan selepas ujian roket jarak jauh. Ia menjalankan ujian nuklear kedua pada bulan berikutnya.

Sekutu utama Korea Utara, China, telah berkali-kali mendesak supaya rundingan diteruskan, tetapi Park berkata ujian nuklear keempat Utara pada 6 Januari menekankan penolakan Pyongyang untuk meninggalkan program nuklear sebagai satu cip tawar menawar.

“Walaupun jika rundingan diteruskan, keberkesanan mereka pastinya diragui,” kata beliau.

Ujian terbaru mencetuskan pelbagai aktiviti diplomatik di antara lima anggota Bukan Korea Utara dalam proses rundingan yang menemui kebuntuan, dengan AS, Jepun dan Korea Selatan menggesa China supaya memimpin dalam mengenakan sekatan yang lebih kukuh ke atas jirannya.