Parlimen Hong...

Parlimen Hong Kong tolak pelan pilihan raya Beijing

HONG KONG, 18 Jun (Agensi) – Reformasi pilihan raya kerajaan Hong Kong yang disokong Beijing yang berkontroversi tewas dalam badan perundangan hari ini tetapi pengundian penting menjadi antiklimaks yang mengelirukan apabila ahli parlimen pro-penubuhan dengan tidak sengaja gagal mengundinya.

Selepas perdebatan panjang, 28 ahli parlimen mengundi membantah cadangan itu, yang telah mencetuskan bantahan besar di jalan raya di bandar selatan China tahun lalu.

Lima orang lagi pengundi menyokongnya.

Bagaimanapun, dalam kejadian aneh beberapa detik sebelum pengundian mengambil tempat, kebanyakan ahli parlimen yang pro-penubuhan meninggalkan dewan badan perundangan dan berakhir dengan tidak membuang undi mereka.

Ahli undangan Jaffery Lam kemudian mengatakan punca adalah ‘jurang perhubungan’ dengan menjelaskan mereka sedang menanti rangka ahli undangan yang tidak sihat untuk kembali ke dewan itu. Mereka malah pergi selepas permintaan mereka bagi rehat 15 minit ditolak oleh presiden badan perundangan itu.

Ahli parlimen yang menyokong pelan pilihan raya, berjumpa wartawan selepas mengundi di majlis perundangan di Hong Kong, China. – Reuters
Ahli parlimen yang menyokong pelan pilihan raya, berjumpa wartawan selepas mengundi di majlis perundangan di Hong Kong, China. – Reuters

Kerajaan memerlukan sekurang-kurangnya 47 daripada 70 ahli undangan untuk mengundi dalam menyokong cadangan itu.

“Jika dilihat pada kelakuan mereka yang melucukan, pasti timbul rasa simpati dengan Hong Kong bahawa kita di bawah orang seumpama itu,” ahli undangan pro demokrasi Emily Lau berkata selepas pengundian.

Kerajaan telah mencadangkan perubahan kepada cara pemimpin tertinggi pusat kewangan selatan China itu dipilih. Pakej reformasinya menawarkan hubungan langsung buat pertama kali bermula dalam tahun 2017 tetapi memerlukan semua calon diteliti oleh panel 1,200 anggota yang mana mereka itu adalah elit yang mesra Beijing seperti yang pada masa ini memilih sendiri pemimpin.