Parlimen Kemb...

Parlimen Kemboja lulus undang-undang kontroversi NGO

PHNOM PENH, 13 Julai (AFP) – Parlimen Kemboja meluluskan undang-undang kontroversi yang mengawal pertubuhan bukan kerajaan (NGO), meskipun boikot dilakukan oleh pembangkang undang-undang dan bantahan jalanan para aktivis yang mengatakan ia akan menghambat keupayaan mereka untuk beroperasi.

Kemboja yang menjadi rumah kepada kira-kira 5,000 NGO yang kebanyakannya memberikan perkhidmatan penting di negara miskin itu.

Penggubalan undang-undang baru itu mengatakan semua NGO tempatan dan antarabangsa perlu melaporkan kegiatan dan kewangan mereka kepada kerajaan.

Gagal untuk mematuhinya akan berdepan dengan denda, tindakan perundangan, larangan dan ‘hukuman jenayah lain’.

NGO juga akan dibubarkan jika aktiviti mereka ‘membahayakan keamanan, kestabilan dan ketenteraman awam atau memudaratkan sekuriti negara, perpaduan, kebudayaan dan tradisi masyarakat Kemboja’.

“Tidak ada yang sempurna. Semua orang mempunyai hak untuk mengkritik,” kata Menteri Dalam Negeri, Sar Kheng, menambah bahawa perundangan itu sudah 20 tahun wujud dan ia akan menawarkan peraturan ‘pengemasan ringan’ kepada beribu-ribu NGO di negara itu.