Parlimen lulu...

Parlimen luluskan pilihan Presiden

SEOUL, 18 Jun (Reuters) – Parlimen Korea Selatan hari ini telah meluluskan pilihan Presiden Park Geun-hye bagi jawatan perdana menteri selepas perdana menteri masa kini meletak jawatan ekoran dakwaan dia menerima dana kempen haram dari seorang ahli perniagaan.

Jawatan Perdana Menteri adalah sebahagiannya beristiadat di Korea Selatan dengan tanggung jawab utama mengetuai kabinet. Tiga calon terpaksa meletak jawatan sebelum pengesahan selepas dakwaan ketidaksopanan muncul.

Calon Park ialah Menteri Keadilan Hwang Kyo-ahn, seorang pendakwa yang menurut pejabat Park adalah orang sesuai untuk membersihkan rasuah dan membantu membentuk pembaharuan politik.

Ekoran kelulusan parlimen, Hwang mesti secara rasmi dilantik dan mengangkat sumpah sebelum dia menjadi perdana menteri.

Park berikrar akan membersihkan rasuah politik ketika parti konservatif beliau, Parti Saenuri berusaha mengekalkan majoriti parlimennya dalam pilihan raya umum yang akan diadakan tahun depan.

Sokongan awam bagi Park telah menurun di bawah 35 peratus dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana kritikan bahawa kerajaannya lambat memberi respons kepada letusan Sindrom Pernafasan Timur Tengah.

Hwang adalah perdana menteri ketiga yang bakal berkhidmat di bawah Park yang telah memulakan penggal lima tahun dalam bulan Februari 2013.