Parlimen Nepa...

Parlimen Nepal pilih PM baru

KATHMANDU, 11 Okt – KP Sharma Oli telah dipilih sebagai perdana menteri baru Nepal hari ini, dengan menggalas tanggungjawab menyatukan semula negara dilanda gempa bumi itu selepas perlembagaan baru diperkenalkan yang mencetuskan bantahan maut dan sekatan sempadan.

Oli meraih 338 undian dalam pilihan raya parlimen, dengan mudah menewaskan calon pesaingnya Sushil Koirala yang mendapat 249, selepas beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri seperti yang dikehendaki oleh perlembagaan yang diperkenalkan pada 24 September.

“Saya mengumumkan anggota yang dihormati KP Sharma Oli telah dilantik sebagai perdana menteri Nepal,” speaker Subash Chandra Nembang memberitahu parlimen kepada orang ramai.

Oli daripada Parti Komunis Nepal telah berikrar untuk mempercepatkan pembinaan semula selepas negara miskin itu melanda gempa bumi pada April dan menuntut hampir 8,900 jiwa.

“Negara kami telah dimusnahkan oleh gempa bumi. Saya akan mempercepatkan proses pembinaan semula,” ujarnya kepada perundangan menjelang undian itu.

Perdana Menteri Nepal yang baru dilantik, KP Sharma Oli (tengah) menyapa para penyokong ketika dia meninggalkan parlimen di Kathmandu pada 11 Oktober. – AFP
Perdana Menteri Nepal yang baru dilantik, KP Sharma Oli (tengah) menyapa para penyokong ketika dia meninggalkan parlimen di Kathmandu pada 11 Oktober. – AFP

Perdana menteri baru itu juga akan menghentikan bantahan berterusan berhubung perlembagaan baru dan menamatkan sekatan yang telah membawa kepada pencatuan minyak seluruh negara, serta menekan pembinaan semula selepas gempa bumi memusnahkan pada April.

“Permintaan saya adalah semua parti-parti perlu bekerjasama dan bergerak ke arah sepersetujuan,” Oli memberitahu ahli perundangan dalam ucapannya kepada parlimen sebelum pilihan raya.

“Terdapat kumpulan yang tidak puas hati dengan perlembagaan ini, kami terpaksa untuk memenuhi permintaan mereka,” kata Oli.

Kerajaan pada masa ini berdepan pertuduhan kerana menangguhkan pembinaan semula sejak gempa bumi yang membunuh hampir 8,900 orang dan mengakibatkan kira-kira setengah juta tanpa rumah.

Perlembagaan itu bertujuan memperkukuhkan transformasi negara Himalaya itu menjadi sebuah negara demokrasi aman selepas berdekad-dekad mengalami ketidakstabilan politik dan saudara perang. – AFP