Parti memerin...

Parti memerintah Myanmar bersua muka

NAYPYIDAW, 17 Ogos (Reuters) – Presiden Myanmar Thein Sein mencatat kehadiran luar biasa di ibu pejabat parti memerintah hari ini tatkala kumpulan pemimpin yang baru dilantik oleh beliau bersedia untuk bersemuka dengan pesaingnya di parlimen, pengerusi parti yang disingkirkan Shwe Mann.

Anggota Parti Perpaduan dan Pembangunan Kesatuan (USDP), kebanyakan terdiri daripada bekas pegawai tentera, merayu perpaduan pada mesyuarat, dengan pilihan raya bebas pertama dalam 25 tahun dijangka diadakan dalam tiga bulan.

Parti itu, yang merampas kuasa pada 2011 untuk menamatkan pemerintahan tentera hampir setengah abad lamanya, dijangka memperoleh keputusan teruk berbanding pembangkang Liga Nasional untuk Demokrasi yang dipimpin oleh Aung San Suu Kyi dalam pilihan raya.

“Hari ini, seperti yang anda lihat, Presiden Thein Sein juga datang untuk bertemu dengan anggota parti,” kata pengerusi parti baru, Htay Oo, dalam ucapan.

“USDP perlu kukuh. USDP perlu menjadi parti politik berpengaruh. Bukan sahaja kami perlu membina anggota kuat dan bersatu untuk mencapai matlamat kami, tetapi kami juga perlu bekerjasama dengan anggota politik bersekutu untuk memenangi pilihan raya 2015.”

Myanmar telah mengalami perubahan besar sejak peralihan kepada sistem separa awam pada 2011, tetapi kini melihat ketegangan di antara anggota yang bersaing untuk mendapatkan kuasa.

Persaingan di antara Thein Sein dan Shwe Mann dua tokoh parti utama mencecah tahap genting dalam drama lewat malam pada Rabu, apabila trak dengan kakitangan keselamatan menutup ibu pejabat parti.

Thein Sein memecat Shwe Mann sebelum sekutu presiden, dengan kehadiran kakitangan keselamatan, mengadakan mesyuarat lewat malam di kompleks USDP dan menyingkir anggota kumpulan Shwe Mann daripada jawatankuasa eksekutif parti.