Parti Merkel ...

Parti Merkel kalah di Berlin

BERLIN, 19 Sept – Parti Canselor Jerman Angela Merkel mengalami kekalahan bersejarah dalam pilihan raya kerajaan Berlin semalam, manakala parti populis sayap kanan AfD meraih sokongan baru, terganggu dengan gelombang kemarahan yang popular terhadap dasar terbuka berhubung pelarian.

Parti anti-Islam, Alternative for Germany telah memenangi kira-kira 14 peratus, menurut jangkaan penyiar-penyiar awam, di ibu negara yang telah lama berbangga sebagai bandar hip, berbeza dan berbilang budaya.

Keputusan mantap bagi AfD diraih ekoran sokongan daripada daerah-daerah blok tinggi yang luas di bekas timur komunis Berlin, bererti ia kini memenangi kerusi pembangkang di 10 dari 16 buah negeri Jerman, setahun sebelum pilihan raya kebangsaan.

Parti Merkel, Parti Kesatuan Demokratik Kristian (CDU) hanya memenangi 17.5 peratus – keputusan paling teruk selepas peperangan di bandar itu, sebelum atau selepas kejatuhan Tembok Berlin 1989 – mungkin menandakan berakhirnya penggalnya sebagai rakan campuran bagi Parti Sosial Demokrat (SPD) yang telah memenangi kira-kira 22 peratus.

Pengundian di bandar negeri yang mempunyai 3.5 juta orang didominasi oleh isu-isu tempatan termasuklah perkhidmatan awam yang teruk, bangunan sekolah yang rosak, kereta api lambat dan kekurangan perumahan, dan juga masalah dalam menangani kemasukan pendatang.

Poster-poster mengandungi gambar Angela Merkel yang mengumumkan perhimpunan pilihan raya beliau bagi Parti CDU untuk pilihan raya negeri di Berlin kelmarin. – AP
Poster-poster mengandungi gambar Angela Merkel yang mengumumkan perhimpunan pilihan raya beliau bagi Parti CDU untuk pilihan raya negeri di Berlin kelmarin. – AP

Ekonomi terbesar EU itu telah menerima sejuta pencari suaka tahun lalu dan lebih 70,000 dari mereka datang ke Berlin, dengan beratus-ratus masih ditempatkan di hangar luas di bekas lapangan terbang Tempelhof yang dibina oleh Nazi, pernah menjadi pusat pengangkatan udara Berlin dalam era Perang Dingin.

Datuk Bandar SPD Berlin, Michael Mueller secara dramatik memberi amaran sebelum pengundian bahawa keputusan mantap AfD akan dilihat di seluruh dunia sebagai tanda kebangkitan semula hak Nazi di Jerman.

Pengundian itu menandakan satu lagi peristiwa bagi permulaan AfD, yang telah berkempen dengan asas gerun orang asing, serupa dengan Barisan Kebangsaan Perancis atau populis berhaluan kanan di Austria dan Belanda. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA