Parti Suu Kyi...

Parti Suu Kyi menang pilihan raya

HINTHADA, Myanmar, 9 Nov (AFP/Reuters) – Parti pro-demokrasi Aung San Suu Kyi hari ini berasa teruja apabila keputusan awal menunjukkan parti mereka telah mengungguli jumlah kutipan undi.

Sementara itu, pemangku pengerusi parti memerintah Myanmar mengaku kalah kepada pihak Aung San Suu Kyi dan berkata dia akan menerima apa jua keputusan pilihan raya kebangsaan bebas pertama negara itu dalam 25 tahun.

“Kami tewas,” pemimpin Parti Perpaduan Kesatuan dan Pembangunan (USDP) Htay Oo memberitahu Reuters dalam satu temu bual.

Kiraan jumlah undi masih dijalankan dan tiada keputusan secara rasmi telah diumumkan, namun laporan-laporan awal dari seluruh negara menunjukkan jarak kemenangan besar bagi parti Liga Demokrasi untuk Kebangsaan (NLD) Suu Kyi.

Parti NLD meraikan kejayaan mereka memenangi pilihan raya umum Myanmar. – Reuters
Parti NLD meraikan kejayaan mereka memenangi pilihan raya umum Myanmar. – Reuters

“Kami perlu mencari sebab kenapa kami kalah,” Htay Oo, rakan rapat kepada Presiden Thein Sein berkata.

“Namun, kami tetap menerima keputusan ini tanpa sebarang tempahan. Kita belum lagi mengetahui keputusan akhir yang pasti.”

Htay Oo berkata dia terkejut dengan skala kekalahannya dalam parlimen kawasannya sendiri di Hinthada, di rantau delta, dianggap sebagai pusat utama pangkalan sokongan USDP di kawasan pedalaman.

“Saya tidak menjangkanya kerana kami telah banyak menyumbang bakti kepada para penduduk di rantau ini,” katanya.

“Apa-apa pun, ia adalah keputusan rakyat.”