Parti Yaman b...

Parti Yaman bertukar-tukar ratusan tahanan

ADEN, 17 Dis – Pasukan pro kerajaan Yaman dan pemberontak telah menyelesaikan pertukaran beratus-ratus orang tahanan hari ini, menurut seorang pegawai, di tengah gencatan senjata yang goyah dan ketika rundingan damai yang ditaja PBB di Switzerland memasuki hari ketiga mereka.

“Kami telah berjaya menyelesaikan proses pertukaran tahanan,” kata Mokhtar al-Rabbash, seorang anggota jawatankuasa hal ehwal tahanan, yang rapat dengan kerajaan.

Pertukaran itu melibatkan 370 pemberontak Huthi dan 285 pejuang pro kerajaan, menurutnya.

Ia mengambil tempat di daerah Yafaa di wilayah selatan Lahj, di sepanjang sempadan dengan wilayah tengah Bayda, menurut para saksi.

Pertukaran itu diperlahankan ekoran kebimbangan akan keselamatan di sepanjang laluan yang menghubungkan kedua-dua tempat pertukaran, kata Rabbash lagi.

Jawatankuasa Pasukan Palang Merah Antarabangsa di Sanaa, yang terlibat dalam pertukaran tahanan sebelumnya, berkata bahawa pertubuhan itu ‘tidak mengetahui tentang pertukaran seumpama itu’.

Sedikit maklumat muncul dari rundingan terbuka di Switzerland yang bertujuan menamatkan konflik Yaman yang memusnahkan.

Gencatan senjata rapuh telah diisytiharkan oleh pasukan yang setia kepada Presiden Abedrabbo Mansour Hadi, yang bermula Selasa lalu, masih goyah dengan laporan pencabulan meluas di sana.

Kumpulan campuran yang diketuai Saudi menyokong Hadi menuduh pemberontak Syiah Huthi melanggar gencatan senjata segera, dan mengakui ia ‘telah memberi respons kepada pencabulan ini’.– AFP

ARTIKEL YANG SAMA