Pasangan dira...

Pasangan diraja, rakyat Bhutan terima berita gembira

PARO, Bhutan, 5 Jan (AFP) – Dalam pemandangan tenang Istana Paro Ugyen Pelri di kerajaan Bhutan yang terletak di kawasan terpencil Himalaya, pasangan muda bergaya di hadapan kamera, tangan suaminya memeluk perut isterinya yang sedang mengandung.

Ratu Jetsun Pema, 25, dan Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 35, mengkhabarkan berita gembira kepada rakyatnya pada November apabila mereka mengumumkan mereka akan menjangkakan anak pertama mereka, seorang putera.

Gambar baru – yang dimuatkan dalam kalendar online pada Januari disiarkan oleh Pejabat Istana – menunjukkan pasangan itu duduk di istana kayu terpencil dengan memakai pakaian tradisional.

“Tahun ini, kegembiraan kami tidak dapat diungkapkan kerana kami sedang menunggu kelahiran putera kami. Ia akan menjadi tahun yang sangat indah di Bhutan,” menurut Pejabat Istana dalam satu kenyataan.

Dikenali sebagai Shanghri-La terakhir’, Bhutan adalah rumah kepada hanya 750,000 orang, terkenal dengan menjauhi langkah kesejahteraan ekonomi konvensional, sebaliknya menyusun indeks Kegembiraan Dalam Negara Kasar. Druk Gyalpo atau Dragon King kelima yang sangat popular, belajar di Britain dan Amerika Syarikat dan rasminya dimahkotakan sebagai raja pada 2008 selepas ayahnya turun takhta dua tahun awal.