Pasaran Apple...

Pasaran Apple tempat ketiga di China

SHANGHAI, 3 Ogos (AFP) – Dua pengeluar telefon pintar China menolak gergasi teknologi Amerika Syarikat, Apple, ke tempat ketiga dalam pasaran terbesar dunia dalam tempoh suku kedua, menurut firma penganalisis bebas hari ini.

Upstart Xiaomi, yang terkenal dengan pengeluar produk berprestasi tinggi pada harga murah adalah penjual telefon pintar terbesar di China berdasarkan penghantaran dengan 15.9 peratus saham pasaran dalam tempoh April-Jun, Canalys berkata dalam siaran akhbar.

Pengeluar peralatan Telekom, Huawei berada dekat di belakang pada 15.7 peratus, menurutnya, dengan diikuti Apple, Samsung, Korea Selatan dan firma China, Vivo, tanpa memberi peratusan bagi ketiga-tiganya.

Gergasi teknologi Amerika Syarikat, Apple telah berada di tempat teratas dalam ranking Canalys bagi tiga bulan pertama 2015, dan ia ditunjukkan menduduki tempat ketiga berlaku di sebalik pelancaran iPhone 6 dan iPhone 6 Plus dengan skrin besar pada musim gugur lalu.

“Persaingan dikalangan jenama besar tidak pernah begitu tegang,” Wang Jing-wen, seorang penganalisis di Canalys, berkata dalam satu kenyataan. “Xiaomi menerima tekanan amat besar untuk mengekalkan kedudukan pertamanya dalam tempoh suku akan datang.”

Apple kini di tempat ketiga dalam pasaran terbesar dunia bagi telefon pintar dalam tempoh suku kedua, dengan Xiaomi, adalah penjual telefon pintar terbesar di China dalam tempoh April-Jun, menurut firma penganalisis bebas, Canalys.
Apple kini di tempat ketiga dalam pasaran terbesar dunia bagi telefon pintar dalam tempoh suku kedua, dengan Xiaomi, adalah penjual telefon pintar terbesar di China dalam tempoh April-Jun, menurut firma penganalisis bebas, Canalys.

China adalah pasaran telefon pintar terbesar dunia mengikut penghantaran, Canalys berkata sebelumnya.

Jualan iPhone Apple melonjak 85 peratus di China, Hong Kong dan Taiwan – dengan hasil dari rantau itu lebih dua kali ganda kepada AS$13 bilion bagi tempoh suku terakhir yang berakhir 27 Jun, menurut syarikat itu lagi.

“Kami masih yakin ke atas China dan kami terus melabur,” ketua pegawai eksekutif Tim Cook berkata bulan lalu apabila syarikat itu mengumumkan perolehan.

“Adalah kurang bijak jika kami mengubah rancangan. Saya berpendapat China adalah geografi hebat dengan tahap peluang hebat yang tidak ada sebelumnya,” katanya lagi.

Huawei berkata dalam bulan Julai lalu bahawa penghantaran telefon pintar sejagatnya melonjak 39 peratus dari tahun sebelumnya dalam separuh pertama tahun ini kepada 48.2 juta ketika ia menumpu pada model murah dan sederhana.

ARTIKEL YANG SAMA