Pasaran Asia ...

Pasaran Asia lanjutkan penjualan global

HONG KONG, 14 Jun (AFP) – pasaran Asia melanjutkan penjualan global hari ini berikutan kerugian besar di New York dan Eropah manakala undian pendapat polls melahirkan kebimbangan bahawa Britain akan mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Dengan mesyuarat dasar AS dan bank-bank pusat Jepun minggu ini, pelabur kekal berhati-hati, kata penganalisis, manakala pedagang China sedang menunggu untuk melihat jika indeks MSCI memutuskan untuk memasukkan Shanghai dalam senarai penanda aras global.

Rizab Persekutuan akan membuat kesimpulan mesyuarat dua hari esok dan ia dijangka tidak akan menaikkan kadar faedah untuk beberapa bulan, pelabur berharap ia akan memberikan beberapa panduan mengenai dasar monetari.

Salah satu prospek daripada ekonomi terbesar di EU telah membawa kepada amaran gelombang kegawatan baru pasaran dunia kerana mereka berjuang untuk pulih daripada kerugian trilion sejak permulaan tahun ini.

“Untuk terus hidup dan berkembang maju sebagai peniaga kita hanya perlu menyesuaikan diri dengan turun naik,” ketua strategi pasaran di IG Ltd di Melbourne, Chris Weston berkata dalam e-mel kepada pelanggan.

ARTIKEL YANG SAMA