Pasaran Asia ...

Pasaran Asia melonjak lebih tinggi

HONG KONG, 4 Julai – Saham-saham Asia melonjak lebih tinggi lagi hari ini, ekoran perhimpunan minggu lalu ketika bank-bank pusat di seluruh dunia menjanjikan sokongan kepada pasaran kewangan selepas undian Britain untuk keluar dari Kesatuan Eropah (EU) mencetuskan kebimbangan satu lagi keadaan kucar kacir.

Keyakinan yang digambarkan minggu lalu berterusan ketika para pelabur menjejaki satu lagi pertambahan di New York, dan Eropah ekoran keyakinan data AS dan zon euro.

Bagaimanapun para penganalisis memberi amaran masih banyak kekecohan ketika Britain dan para pemimpin Kesatuan Eropah mesti menyetujui perjanjian pemisahan, sementara ekonomi sejagat masih rapuh.

Tokyo melonjak 0.6 peratus – menandakan perolehan keenam berturut-turut – Hong Kong melonjak 1.5 peratus di sebelah tengah hari dan Shanghai menambah 1.9 peratus. Seoul menambah 0.4 peratus. Sydney melonjak 0.7 peratus di sebalik pilihan raya umum hujung minggu lalu yang tidak melahirkan pemenang sebenar, yang melahirkan prospek parlimen tergantung.

Dengan undi sedang dihitung, Perdana Menteri Malcolm Turnbull berkata keputusan muktamad mungkin tidak diketahui beberapa hari, sementara Standard & Poor’s memberi amaran tentang ketidakpastian boleh membawa kepada pengadaran AAA kelas tertinggi negara itu dikurangkan.

Janji Korea Utara iaitu AS$17 bilion dalam rangsangan minggu lalu dibuat ketika para peniaga membuat spekulasi bahawa Jepun akan mengukuhkan programnya yang bernilai berbilion-bilion dolar, manakala peluang AS menaikkan kadar faedah tahun ini telah lenyap. – AFP