Pasaran Asia ...

Pasaran Asia meningkat

HONG KONG, 26 Julai – Kebanyakan pasaran Asia meningkat hari ini tetapi Tokyo merosot berdasarkan yen kukuh sementara menunggu mesyuarat bank pusat di Jepun dan Amerika Syarikat pada minggu ini.

Janji pelonggaran mata wang selepas pengundian Britain untuk keluar daripada EU pada bulan lalu membawa kepada pertambahan dalam saham – dan pemerolehan yang tinggi di Wall Street – namun perasaan bimbang telah timbul ketika dua bank pusat terbesar bersedia untuk bertemu.

Simpanan Persekutuan mengakhiri perhimpunannya pada Rabu dan walaupun ia tidak dijangka membuat sebarang pengumuman besar, kenyataannya akan diteliti untuk mencari petunjuk mengenai dasar ekoran beberapa data kukuh yang telah mencetuskan desas-desus mengenai kenaikan kadar faedah.

Bank Jepun, yang menamatkan mesyuaratnya pada Jumaat, dianggap akan melancarkan program pelonggaran mata wangnya, menyebabkan yen merosot dan indeks Nikkei meningkat pada bulan ini.

Bagaimanapun, kedua-duanya berubah haluan hari ini dengan satu kemerosotan dalam harga minyak juga menjejas keyakinan.

“Jangkaan pasaran untuk BoJ bertindak adalah amat tinggi,” kata Angus Nicholson, ahli strategi di IG Markets Ltd di Melbourne, di Radio Bloomberg.

“Ia adalah risiko sebenar yang akan kami lihat sekiranya keputusan mengecewakan.”

Pada akhir perniagaan, saham Jepun merosot 1.4 peratus – kerugian ketiga berturut-turut – dengan pengeksport terjejas tatkala dolar merosot kepada 104.30 yen daripada 105.82 yen. Bagaimanapun, peningkatan yang telah menguasai sepanjang Julai berterusan di tempat lain.

Hong Kong adalah 0.8 peratus lebih tinggi pada petang, dirangsang oleh pemulihan dalam firma kasino selepas operator Macau Sands China mencatat laporan pendapatan yang positif.

Shanghai berakhir 1.1 peratus lebih tinggi, Sydney menambah 0.1 peratus, Seoul menambah 0.8 peratus dan Singapura meningkat 0.1 peratus dalam perniagaan lewat. Taipei, Manila dan Bangkok juga mencatat pemerolehan yang meningkat, walaupun Wellington merosot sedikit. – AFP