Pasaran Asia ...

Pasaran Asia meningkat

HONG KONG, 5 Sept – Pasaran saham Asia pulih hari ini dan dolar merosot tatkala satu kemelesetan dalam pewujudan pekerjaan AS memusnahkan jangkaan untuk kenaikan kadar faedah pada bulan ini sementara pada masa yang sama menunjukkan ekonomi teratas dunia masih memulih.

Bacaan pada Jumaat menunjukkan 151,000 jawatan baru pada Ogos adalah di bawah jangkaan tetapi menunjukkan penggajian masih kukuh.Sebelum pengeluaran bacaan, penganalisis telah menandakan bacaan sebagai satu panduan kepada pelan Simpanan Persekutuan untuk dasar mata wang selepas bos bank Janet Yellen – dan seterusnya naib pengerusi Stanley Fischer – mencadangkan satu kenaikan kadar mungkin diadakan pada tahun ini.

Sementara kebanyakan pemerhati pasaran mencadangkan bacaan di bawah par mungkin bermakna Persekutuan akan menangguhnya pada bulan ini, masih terdapat segelintir orang yang memikirkan kenaikan mungkin diadakan tidak lama lagi.

Dalam perniagaan pada tengah hari, dolar merosot tatkala peniaga menerima hakikat kadar akan kekal rendah buat sementara waktu ini. Dolar membeli 103.50 yen di Tokyo daripada 103.99 yen di New York.Yen yang lebih lemah menambah saham Jepun lebih daripada satu peratus dalam perniagaan awal tetapi pengukuhannya sepanjang hari membebani pengeksport dan Nikkei berakhir 0.7 peratus lebih tinggi.

Hong Kong menambah 1.1 peratus pada tengah hari sementara Shanghai berakhir meningkat 0.2 peratus. Sydney adalah 0.9 peratus lebih tinggi pada akhir perniagaan, Singapura meningkat 1.3 peratus dan Taipei menambah 1.1 peratus. Terdapat juga pemerolehan di Wellington dan Jakarta. Di Seoul, KOSPI meningkat 1.1 peratus. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA