Pasaran Asia ...

Pasaran Asia meningkat dalam harapan kadar AS

HONG KONG, 18 Okt – Pasaran Asia meningkat hari ini tatkala bacaan bercampur mengenai ekonomi AS dan komen daripada seorang pegawai kanan Simpanan Persekutuan mengurangkan jangkaan mengenai pelan jangka panjang Persekutuan untuk menambah kadar faedah.

Pemerolehan dicatat meskipun petunjuk negatif dari New York dan Eropah di mana peniaga sedang menunggu acara penting pada minggu ini, termasuk data pertumbuhan China, perdebatan presiden terakhir dan mesyuarat dasar Bank Pusat Eropah.

Bacaan di bawah par semalam mengenai pengeluaran di New York menghapus berita mengatakan pengeluaran kilang pada keseluruhan bertumbuh untuk kali ketiga dalam empat bulan.

Sementara pelabur menjangka kadar faedah AS akan meningkat pada akhir tahun, angka tersebut mengurangkan jangkaan mengenai kadar kenaikan selepas Disember.

Naib Pengerusi Persekutuan Stanley Fischer berkata kadar faedah mungkin disekat oleh beberapa faktor, termasuk pertumbuhan ekonomi lemah di dalam dan luar negara dan pelaburan korporat yang rendah.

Berita itu menambah kepada tekanan negatif ke atas dolar, yang merosot berbanding yen, euro dan pound di New York. Sementara ia merosot berbanding yen di Asia pada hari ini, ia terus bergelut berbanding euro dan pound.

“Pada jangka lebih panjang, kami percaya Simpanan Persekutuan mungkin berada di belakang lengkung di mana kenaikan kadar terbabit,” beritahu Kelvin Tay, ketua pegawai pelaburan serantau di perniagaan pengurusan kekayaan Kumpulan UBS di Singapura, kepada Televisyen Bloomberg.

Beliau menambah ia bermakna dolar mungkin berada pada tahap kemuncaknya.

Pasaran saham serantau berpulih berdasarkan prospek kadar akan kekal lebih rendah pada masa lebih lama. Tokyo berakhir 0.4 peratus lebih tinggi apabila dolar mengurangkan kerugian awal berbanding dolar.

Hong Kong adalah 1.3 peratus lebih tinggi dalam perniagaan lewat dan Shanghai berakhir meningkat 1.4 peratus.

Sydney menambah 0.4 peratus dan Seoul menambah 0.6 peratus, sementara Singapura meningkat 0.1 peratus. Taipei dan Manila juga mencatat pemerolehan yang sihat. – AFP