Pasaran Asia ...

Pasaran Asia merosot

HONG KONG, 11 Ogos – Pasaran Asia merosot hari ini tatkala satu kemelesetan dalam harga minyak, didorong oleh petunjuk baru mengenai bekalan berlebihan, prospek suram untuk ekuiti dan pertumbuhan global.

Dolar juga merosot berbanding mata wang lain semalaman tatkala jangkaan kenaikan kadar faedah AS pada masa terdekat mulai lenyap bersama keghairahan daripada data pekerjaan AS yang kukuh.

Pasaran AS dan Eropah kebanyakannya mengalami kerugian, memberikan petunjuk lemah kepada Asia.

“Berita utama semalaman adalah kemerosotan mendadak sebanyak 3.0 peratus dalam minyak WTI,” kata Angus Nicholson, ahli strategi di IG Markets, dalam satu nota. “Ekuiti nampaknya mengikuti pasaran lebih rendah di AS dalam sesi Asia.”

“Minyak semakin merosot ke tahap AS$40 satu tong sekali lagi dan kebanyakan orang di pasaran bimbang harga mungkin merosot kepada tahap AS$35.”

Seorang individu melintasi papan pertukaran mata wang asing di Hong Kong. Dolar merosot berbanding mata wang lain semalaman tatkala jangkaan kenaikan kadar faedah AS pada masa terdekat mulai lenyap. – AFP
Seorang individu melintasi papan pertukaran mata wang asing di Hong Kong. Dolar merosot berbanding mata wang lain semalaman tatkala jangkaan kenaikan kadar faedah AS pada masa terdekat mulai lenyap. – AFP

Harga minyak mengalami naik turun sejak memasuki pasaran ‘bear’ pada minggu lalu, merosot lebih daripada 20 peratus daripada tahap tinggi melebihi AS$50 yang dilihat pada awal Jun dan ditutup di bawah AS$40 satu tong untuk kali pertama sejak April.

“Risiko terbesar kepada pasaran buat masa sekarang adalah kemerosotan besar dalam harga minyak,” kata James Woods, ahli strategi di Rivkin Securities di Sydney. “Kami akan melihat beberapa kelemahan jangka pendek pada minggu-minggu akan datang.”

Angka mingguan yang dikeluarkan semalam oleh Jabatan Tenaga AS menunjukkan stok minyak mentah masih tinggi pada minggu lalu pada 523.6 juta tong, naik 0.2 peratus berbanding minggu sebelumnya dan masih 15 peratus lebih tinggi daripada tahap yang sama pada tahun lalu.

Satu laporan bulanan daripada Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum menunjukkan pengeluaran minyak Arab Saudi hampir 10.5 juta tong sehari pada Julai.

Pada kira-kira 0300GMT, minyak West Texas Intermediate diniagakan pada AS$41.40 sementara Brent adalah pada AS$43.76. – AFP