Pasaran Asia ...

Pasaran Asia pulih

HONG KONG, 30 Sept (AFP) – Saham Asia pulih hari ini daripada penjualan massa dalam sesi sebelumnya, dengan mata wang baru muncul mengakhiri suku tahunan sukar pada kadar yang tinggi tetapi penganalisis memberi amaran turun naik yang lebih jauh di hadapan.

Syarikat perlombongan gergasi Glencore yang mengalami kerugian hampir 30 peratus pada Selasa selepas bertindak meyakinkan pelabur bahawa perniagaannya kekal kukuh dan mantap, berikutan khabar angin ia mungkin tidak lama lagi akan dinyahsenaraikan kerana harga komoditi yang lemah dan kelembapan di China.

Titik tumpuan seterusnya adalah ucapan ketua Rizab Persekutuan AS Janet Yellen lewat hari ini dengan harapan dia akan memberikan lebih banyak keterangan mengenai rancangan bank untuk menaikkan kadar faedah AS.

Ekuiti serantau dan aset berdepan risiko turun menjunam semalam selepas mengesan kemerosotan di New York dan Eropah apabila satu lagi kumpulan data pendapat Cina yang mengecewakan dan sentiasa membakar kebimbangan baru tentang dunia ekonomi kedua.

Tetapi belian meningkat hari ini, hari terakhir suku ketiga yang menyaksikan jutaan hilang daripada penilaian global, yang dicetuskan oleh kejutan penurunan nilai mata wang yuan Beijing bulan lepas. Peniaga mendapat keyakinan positif daripada Wall Street, manakala Dow dan S&P 500 meningkat.

Saham Glencore Hong Kong yang terjejas teruk akibat permintaan lembab sumber di China menjuruskan pembrokeran Investec mempersoalkan masa depan jika harga tidak bertambah baik, berjaya bangkit selepas sahamnya jatuh teruk semalam.

Saham Glencore meningkat sebanyak 13.6 peratus pada dagangan tengah hari selepas syarikat sarat hutang Swiss itu menegaskan perniagaannya adalah “operasional dan mantap dari segi kewangan”.

“Kami mempunyai aliran tunai yang positif, mudah tunai yang baik dan sama sekali tidak ada isu-isu kemampuan bayar,” katanya dalam satu kenyataan.

Saham firma yang disenaraikan di London naik sebanyak 16.95 peratus semalam, pulih sebahagian daripada kerugian 29 peratus pada hari sebelumnya.

ARTIKEL YANG SAMA