Pasaran ekono...

Pasaran ekonomi uji kesabaran Yellen

WASHINGTON, 10 Mei (AFP) – Janet Yellen mungkin semakin tidak sabar. Dan ia amat bermakna kepada pasaran global.

Apabila pengerusi Simpanan Persekutuan berkata pada Rabu lepas bahawa saham mempunyai nilai lebih rendah dan hasil bon adalah terlalu rendah, ia merupakan satu isyarat bahawa pelabur tidak harus menjangka untuk menikmati dolar Persekutuan yang rendah selama-lamanya.

Namun selepas reaksi mengejutkan terhadap amaran tersebut, dua hari kemudian Wall Street kembali mencecah rekod tinggi dan hasil bon adalah lebih rendah sebelum apa yang diperkatakan oleh Yellen.

Sebab-sebabnya? Laporan pekerjaan April pada Jumaat yang mencadangkan ekonomi masih mempunyai beberapa cara untuk memenuhi kriteria Persekutuan untuk menambah kadar faedah. Dan ia bermakna lebih banyak wang untuk pelabur.

Pengerusi Simpanan Persekutuan AS, Janet Yellen. – AFP
Pengerusi Simpanan Persekutuan AS, Janet Yellen. – AFP

Apabila Yellen menjadi pengerusi Persekutuan 15 bulan lalu, jalan di depan adalah jelas: menamatkan program perangsang pelonggaran kuantitatif pemimpin sebelumnya, Ben Bernanke, pada Oktober 2014, dan seterusnya selepas kira-kira enam bulan mulai menambah kadar faedah.

Ia adalah jalan ke arah “pemulihan,” membatalkan dasar mata wang era krisis yang mendorong Persekutuan mengepam bertrilion dolar ke dalam ekonomi walaupun dengan kadar faedahnya yang mencecah sifar selama enam tahun.

ARTIKEL YANG SAMA