Pasaran harga...

Pasaran harga minyak tiada perubahan

NEW YORK, 24 Nov (AFP) – Harga minyak tidak banyak berubah semalam tatkala peniaga cuba mentafsirkan kata-kata oleh Arab Saudi yang mencadangkan satu pengurangan pengeluaran sebagai respon kepada bekalan global yang banyak.

Minyak AS West Texas Intermediate untuk hantaran pada bulan Januari merosot 15 sen pada AS$41.75 satu tong di Bursa Dagangan New York.

Minyak mentah Brent North Sea untuk hantaran Januari, pengukur global untuk minyak, naik 17 sen kepada AS$44.83 satu tong di London.

Dengan harga minyak menerima tekanan sejak pertengahan 2014 di tengah kebimbangan mengenai bekalan berlebihan, pasaran menumpu pada kata-kata terbaru oleh Arab Saudi, pengeluar utama dalam kartel OPEC, bahawa ia bersedia untuk bekerjasama dengan pengeluar lain untuk menstabilkan harga minyak.

Keputusan OPEC pada November 2014 untuk mengekal pengeluaran meskipun kemerosotan harga mempercepat kejatuhan dalam harga dan dipercayai mewakili bidaan kartel untuk melindungi saham pasaran.

Namun, Menteri Minyak Saudi Ali al-Naimi menggesa usaha untuk menstabilkan pasaran tenaga pada minggu lalu, berkata Arab Saudi bersedia untuk bekerjasama dengan OPEC dan pengeluar bukan OPEC untuk menyokong harga.

“Pasaran adalah ragu-ragu bahawa OPEC dan pengeluar bukan OPEC akan mencapai mana-mana keputusan,” kata Andy Lipow daripada Rakan Minyak Lipow.

“Namun sebaliknya, mereka tahu pengeluar OPEC mengalami tekanan kewangan berdasarkan harga minyak rendah berkenaan dan mereka sedang membelanja wang mereka pada kadar yang pesat, termasuk Saudi.”

12 negara Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum mengadakan satu mesyuarat di Vienna pada 4 Disember ketika ia menghadapi gesaan untuk memotong pengeluaran.