Pasaran Huawe...

Pasaran Huawei meningkat

BEIJING, 22 Julai – Firma telekomunikasi China Huawei Technologies Co mendedahkan peningkatan 87 peratus dalam pendapatan daripada jualan telefon pintarnya, menurut keputusan yang belum diaudit yang telah dikeluarkan hari ini.

Kini merupakan pembekal telefon pintar ke empat terbesar dunia menurut penganalisis IDC, Huawei berkata ia telah menghantar 48.2 juta unit dalam separuh pertama 2015, peningkatan sebanyak 39 peratus daripada tahun lepas, menurut syarikat tersebut.

Fokus pada peranti yang lebih mahal, premium bermakna pendapatan meningkat pada kadar lebih cepat daripada unit jualan, untuk mencapai AS$7.2 bilion.

Firma tersebut pada hari Isnin mengumumkan peningkatan keseluruhan pendapatan jualan sebanyak 30 peratus dalam separuh masa pertama tahun ini.

Saingan domestik Huawei iaitu Xiaomi menjual hampir 35 juta telefon pintar berbanding separuh pertama tahun ini, dan menyemak semula ke bawah sasaran jualan tahun penuh.

Dalam kesedaran pada keputusan terbaru itu, penganalisis telah meramalkan bahawa Huawei dan bukannya Xiaomi mungkin menjadi firma China pertama untuk memasarkan 100 juta telefon dalam setahun. – dpa

Huawei yang kini meningkat dalam pasaran jualannya. – Reuters
Huawei yang kini meningkat dalam pasaran jualannya. – Reuters