Pasaran perma...

Pasaran permainan video dibuka semula

BEIJING, 27 Julai (Agensi) – China menarik balik larangan terhadap penjualan konsol permainan video untuk mempromosikan semula industri tersebut dan satu zon pengilangan terbaru di Shanghai.

Konsol yang dihasilkan di Zon Perdagangan Percuma Shanghai akan secara automatik dibenarkan untuk dijual di seluruh China, menurut notis Kementerian kebudayaan yang bertarikh Jumaat lepas.

Pengumuman tersebut memudahkan larangan penjualan yang telah dikenakan pada 2000 disebabkan kebimbangan terhadap kanak-kanak China akan melalaikan masa dengan bermain permainan video.

Ketua-ketua komunis sedang mempromosikan pembangunan hiburan dan teknologi sebagai sebahagian daripada usaha maraton untuk mengalih ekonomi kedua terbesar dunia itu kepada pertumbuhan mampan yang lebih disokong oleh penggunaan domestik dan industri-industri yang bersih.

Sony dan Microsoft kedua-duanya akan membuat konsol permainan mereka di Shanghai. - Reuters
Sony dan Microsoft kedua-duanya akan membuat konsol permainan mereka di Shanghai. – Reuters

Zon perdagangan Shanghai telah ditubuhkan pada 2013 dan memberikan syarikat-syarikat luar negara akses yang lebih luas kepada pelbagai industri, membenarkan pemilikan saham besar dan aktiviti-aktiviti yang dibenarkan di tempat lain di China.

Sony Corp. dan Microsoft Corp. kedua-duanya telah mengumumkan rancangan mereka untuk membuat konsol permainan di zon Shanghai dengan rakan kongsi China.

Peraturan terbaru itu bertujuan untuk mempromosikan pembangunan teknologi dan satu persekitaran hiburan yang “sihat dan progresif”, menurut notis kementerian itu.

Kandungan permainan akan tertakluk kepada penapisan kerajaan, katanya.

ARTIKEL YANG SAMA