Pasaran saham...

Pasaran saham Asia meningkat

HONG KONG, 18 Julai – Pasaran saham Asia meningkat sekali lagi hari ini ekoran satu lagi prestasi rekod di Wall Street tetapi pemerolehan dilembutkan dengan keuntungan selepas pemulihan global pada minggu lalu.

Jangkaan bahawa bank pusat di seluruh dunia akan memperkenalkan perangsang baru untuk ekonomi mereka merangsang ekuiti dan aset berisiko tinggi pada minggu lalu, sementara keyakinan dirangsang seterusnya oleh satu lagi data AS yang positif.

Angka rasmi pada Jumaat menunjukkan jualan runcit AS mengatasi ramalan, sekali gus memperkukuh pandangan bahawa ekonomi nombor satu dunia sedang berpulih. Laporan keluar seminggu selepas bacaan blockbuster mengenai pewujudan pekerjaan pada Jun.

Angka yang menakjubkan itu telah menambah kemungkinan kadar faedah Persekutuan Simpanan akan naik sebelum akhir tahun – sesuatu yang dianggap tidak mungkin berlaku dalam masa terdekat selepas keputusan Britain untuk meninggalkan EU, yang pada mulanya menyebabkan pasaran dunia merosot.

“Pasaran sedang menetap harga berdasarkan kenaikan kadar Persekutuan pada 2016,” kata Stephen Innes, peniaga senior di OANDA Asia Pasifik.

“Sebenarnya, kadar faedah AS sedang dikenakan harga dalam peluang 40 peratus kenaikan 25 mata pada Disember. Data AS telah pun menjadi cepat di sebalik angka pekerjaan yang kukuh pada Jun.”

Hong Kong menambah 0.6 peratus pada tengah hari selepas pemulihan lima hari, tetapi Shanghai berakhir merosot 0.4 peratus. Bacaan pertumbuhan ekonomi China yang lebih baik daripada dijangka pada Jumaat gagal mengekal minat pembeli.

Seoul menambah 0.2 peratus tetapi Sydney menambah 0.5 peratus, sementara Singapura menambah 0.4 peratus dan Taipei 0.7 peratus. Tokyo ditutup untuk cuti am. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA