Pasaran sedan...

Pasaran sedang muncul rasai kesan

PARIS, 9 Ogos (AFP) – Greece memonopoli tajuk-tajuk berita kebelakangan ini, tetapi pasaran sedang muncul juga mempunyai bahagian kepayahan mereka dengan pasaran saham China dan ekonomi serta mata wang Brazil merosot.

Bursa saham China jatuh sejak pertengahan Jun, menjalani pemulihan 30 peratus selepas mencatatkan kenaikan 150 peratus 12 bulan lalu.

Kegagalan menghalang kemerosotan telah menjejaskan pelabur-pelabur kecil yang diperkira kebanyakan pasaran dan menggelisahkan keyakinan kerajaan Beijing.

Tetapi ia telah berlaku ketika pertumbuhan ekonomi China lembap dan tinjauan pengilangan menunjukkan pengecutan, merebak di seluruh dunia ketika semakin banyak syarikat bergantung pada ekonomi nombor dua dunia itu. Pertubuhan Industri-industri Jerman yang berpengaruh baru-baru ini menyatakan bahawa “Syarikat-syarikat pasti bersiap sedia bagi kelembapan pertumbuhan China tetapi bagaimanapun terkejut dengan pergolakan melampau pasaran saham.”

Volkswagen dan BMW memberi amaran kelembapan di China pasaran auto unggul di dunia dan sumber utama pertumbuhan bagi pengeluar automobil Barat dalam beberapa tahun kebelakangan boleh menjejaskan jualan tahun ini. Kelembapan China juga menjejaskan harga komoditi yang membebani kekayaan negara-negara yang menghasilkan dan mengeksport bahan mentah utama.

Itu merumitkan situasi bagi Brazil, yang tidak lama dulu telah mengharapkan menerajui komoditi ke status ekonomi tertinggi, tetapi sebaliknya mendapati ia terperangkap dalam pertumbuhan negatif atau kosong selama tujuh tahun.

Real Brazil telah jatuh pada tahap rendah 12 tahun berbanding dolar, yang memaksa bank pusat negara itu menaikkan faedah kepada 14.25 peratus untuk menstabilkan ekonomi dan membendung inflasi. Sementara itu kerajaan, terpaksa mengurangkan rancangan penjimatan fiskalnya untuk menopang ekonomi. Standard and Poor pada bulan lalu mengubah gambaran pengkadaran BBB Brazil kepada negatif, yang bermakna ranking gred pelaburan negara itu berisiko.

ARTIKEL YANG SAMA