Pasukan Libya...

Pasukan Libya serang kubu terakhir IS di Sirte

SIRTE, Libya, 29 Ogos – Tentera pro-kerajaan Libya hari ini menumpukan serangan ke atas kumpulan jihad IS di kubu terakhir mereka di bandar pantai Sirte, selepas pertempuran sengit yang menyebabkan berpuluh-puluh orang terbunuh dan cedera.

Pertempuran di kubu kuat IS di Afrika Utara telah dilancarkan lebih daripada tiga bulan lalu oleh pasukan yang setia kepada Kerajaan yang berpangkalan di Tripoli-Accord (GNA).

Serangan tentera tersebut yang disokong oleh serangan udara Amerika selama hampir sebulan muncul di tengah-tengah kebimbangan antarabangsa atas pengaruh jihad yang semakin meningkat.

IS telah menakluki kampung halaman Mediterranean pada pertengahan 2015.

Pihak yang menyokong GNA hari ini berkata, mereka telah mengepung kumpulan IS dalam kurang daripada dua kilometer persegi (0.7 batu persegi) Sirte, selepas melakukan serangan hari sebelumnya di dua daerah terakhir pertahanan IS.

Pejuang Anti-IS “menakluki sebahagian daripada daerah ‘Number Three’ dan 70 peratus daripada Jumlah daerah ‘Number One’ di pusat bandar kawasan pinggir laut di bandar ini, kata mereka.

Sekurang-kurangnya 34 pejuang pro-GNA telah terbunuh dan 185 cedera sejak berlaku ‘pertempuran akhir’ mereka untuk merebut kembali seluruh Sirte semalam. Sebelum ini, IS telah mengerahkan sekurang-kurangnya 12 bom kereta berani mati.

“Pasukan kami sedang membuat persediaan untuk melancarkan serangan baru di kawasan di mana Daesh berada,” kata seorang jurucakap kempen pro-GNA, Reda Issa, menggunakan singkatan Bahasa Arab untuk IS. – AFP