Pasukan pekay...

Pasukan pekayuh Rusia hilang kelayakan Olimpik

LAUSANNE, Switzerland, 1 Julai (AP) – Empat pekayuh dari pasukan lelaki Rusia dibatalkan penyertaan dalam Olimpik Rio de Janeiro kerana pelanggaran doping dan akan digantikan oleh pasukan New Zealand, menurut badan pekayuh dunia semalam.

Persekutuan Berkayuh Dunia berkata bahawa trimetazidine, bahan terlarang, ditemui dalam contoh air kencing yang diberikan oleh pekayuh, Sergei Fedorovtsev dalam ujian yang dilakukan di luar pertandingan pada 17 Mei lalu. Dia bersaing seminggu kemudian pada regatta kelayakan Olimpik di Switzerland, di mana Rusia menamatkan di kedudukan pertama untuk layak bagi Rio.

Seperti Fedorovtsev, yang memenangi pingat emas dalam berkayuh empat sepasukan pada Olimpik Athens 2004, memberikan ujian positif doping, kata persekutuan bahawa “keputusan semua pertandingan di mana pekayuh menyertai selepas 17 Mei 2016 adalah secara automatik dibatalkan.”

New Zealand, yang menamatkan tangga ketiga di belakang Rusia dan Kanada dalam kelayakan, akan menggantikan kru Rusia di Rio. Kanada juga layak dengan menamatkan tempat kedua, menyertai lapan kru terbaik yang menyelamatkan tempat dalam Olimpik pada kejohanan dunia 2015 yang diadakan di Perancis.

Pembatalan pekayuh tersebut adalah skandal doping terbaru melibatkan Rusia menjelang Rio.

Atlet-atlet padang dan balapan Rusia sudah diharamkan dari bertandingan bagi negara mereka kerana sistem doping yang bersistematik yang dikendalikan “dari bawah” dan mencemarkan keseluruhan pasukan.

ARTIKEL YANG SAMA