Patel dilanti...

Patel dilantik gabenor baru RBI

NEW DELHI, 21 Ogos – Kerajaan India semalam melantik Urjit Patel sebagai gabenor baru Bank Reserve Bank India, untuk menggantikan Raghuram Rajan apabila tempohnya akan berakhir pada bulan September.

“Dr Urjit R Patel Gabenor baru RBI,” Frank Noronha, jurucakap utama bagi kerajaan India yang disiarkan di Twitter.

Promosi Patel, yang kini Timbalan Gabenor RBI ini, mengakhiri minggu spekulasi oleh media India sejak beliau mengumumkan Jun lalu bagi mengundurkan diri untuk kembali ke bidang akademik.

Patel, 52, adalah salah seorang daripada empat daripada timbalan gabenor dan dilantik semula pada Januari tahun ini untuk tempoh tiga tahun.

Beliau mengendalikan Jabatan dasar monetari bank pusat India, bekerja rapat dengan gabenor Rajan yang berundur pada 4 September.

pg19_160822_b

Satu nota akhbar dilihat oleh AFP sebagai berkata: “Jawatankuasa Pelantikan Kabinet telah meluluskan pelantikan Dr. Urjit R. Patel sebagai Gabenor, Reserve Bank of India (RBI) untuk tempoh tiga tahun.”

Ketua bagi RBI biasanya dipilih oleh Perdana Menteri selepas berunding dengan Kementerian Kewangan, menjadikan Patel sebagai gabenor pertama untuk dipilih oleh sayap kanan Perdana Menteri Narendra Modi.

Sebelum menyertai RBI, Patel merupakan penasihat Kumpulan perunding Boston, menghabiskan sedekad dalam sektor kewangan dan merupakan presiden di konglomerat India Reliance Industries. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai perunding kepada Kementerian Kewangan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA