PBB batalkan ...

PBB batalkan sekatan Korea Utara

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU/SEOUL, 22 Mac – Majlis Keselamatan PBB bersetuju semalam dengan satu permintaan China untuk membatalkan sekatan ke atas empat buah kapal yang disenarai hitam oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kerana mempunyai hubungan dengan perniagaan senjata Pyongyang. Perjanjian itu dicapai selepas China memperoleh jaminan kapal tidak akan menggunakan krew Korea Utara, kata seorang pegawai AS.

China meminta Amerika Syarikat pada 16 Mac untuk bantuan memindah kapal daripada senarai hitam PBB, menurut kabel diplomatik yang dihantar pada hari yang sama daripada misi tetap AS di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kepada sekumpulan kedutaan AS lain.

Kabel itu, dikaji semula oleh Reuters, menunjukkan perbalahan di antara diplomat tertinggi dari Amerika Syarikat dan China mengenai sekatan baru Korea Utara, beberapa minggu selepas Washington telah menggambarkan perpaduannya dengan Beijing, sekutu utama dan rakan perniagaan Pyongyang.

Misi AS di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu enggan memberi komen mengenai kabel atau mengadakan temu bual dengan dutanya, Samantha Power, mengenai kabel berkenaan. Jabatan Perbendaharaan AS, yang melaksana sekatan ekonomi dan kewangan AS, juga enggan memberi komen.

Pembatalan empat buah kapal disahkan dalam satu kenyataan akhbar, yang diperoleh oleh Reuters dan akan dikeluarkan tidak lama lagi oleh Majlis Keselamatan, menurut diplomat PBB.

Sementara Washington telah menjadi pendorong di sebalik rejim sekatan antarabangsa, China menjalankan 90 peratus daripada perniagaan dengan Korea Utara dan merupakan kunci untuk menguatkuasa mereka. – Reuters