PBB beri penghormatan kepada Jahangir

ISLAMABAD, 12 Feb – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu telah memberi penghormatan kepada ‘pejuang hak asasi manusia’ Pakistan, Asma Jahangir berikutan kematiannya pada hujung minggu, memuji keberaniannya dalam kempen keadilan dan kesaksamaan untuk semua.

Antonio Guterres mengeluarkan ‘ucapan takziah yang tulus’ kepada mereka yang bersedih di atas pemergian peguam yang berusia 66 tahun itu, yang mengasaskan Komisi Hak Asasi Manusia Pakistan dan pernah berkhidmat sebagai Pelapor Khas PBB mengenai hak asasi manusia di Iran.

“Kami telah kehilangan seorang pejuang hak asasi manusia,” kata ketua PBB dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas kematian Jahangir diumumkan kelmarin.

“Dia seorang penyokong yang tidak kenal lelah untuk hak-hak yang tidak dapat dipisahkan daripada semua orang dan untuk kesaksamaan – sama ada dengan kemampuannya sebagai seorang peguam Pakistan dalam sistem keadilan domestik, sebagai aktivis masyarakat sivil global atau sebagai Pelapor Khas, Asma begitu cemerlang, sangat berprinsip, berani dan baik hati.”

Media sosial Pakistan telah diselubungi dengan kesedihan atas kehilangan yang digambarkan sebagai ‘kompas moral’ di negara ini, di mana halaman muka surat khabar hari ini dipenuhi dengan berita mengenainya sebagai penghormatan kepada aktivis hak asasi manusia yang terkemuka di negara ini.

Warga Pakistan berkumpul di luar rumah aktivis hak asasi manusia, Asma Jahangir selepas pengumuman kematiannya di Lahore pada 11 Februari 2018. – AFP

Dalam penyuntingan ‘Asma the fearless’, akhbar Dawn Pakistan mengatakan Jahangir adalah seorang warga yang menjadi kebangaan pakistan.

“Berpegang teguh dan berani, kesediaan dan tekad Asma untuk menghadapi kejahatan, mempertahankan yang lemah dan menegaskan Pakistan yang hidup dengan cita-cita dasar demokratik, perlembagaan dan sekularnya membuatnya benar-benar ikon,” tulis itu.

Jahangir menghadapi ancaman kematian, pemukulan dan pemenjaraan kerana memenangi kes-kes hak asasi manusia semasa berdepan dengan diktator.

Suruhanjaya hak yang dibinanya atas dasar untuk mempertahankan minoriti agama dan menangani tuduhan fitnah yang tinggi dengan kes-kes pembunuhan – di mana mangsa, biasanya wanita, dibunuh oleh saudara mara kerana memalukan keluar-ga. – AFP