PBB perluas s...

PBB perluas siasatan eksploitasi seksual pasukan pengaman asing

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB), 31 Mac (Reuters) – PBB semalam berkata ia telah meluaskan penyiasatannya ke atas dakwaan pengeksploitasian seksual dan penganiayaan oleh pasukan pengaman asing di Republik Afrika Tengah dan memaklumkan pihak berkuasa di Perancis, Gabon dan Burundi tentang dakwaan itu.

Jurucakap PBB Stephane Dujarric Isnin lalu berkata badan dunia itu telah menerima dakwaan baru tentang penganiayaan seksual ke atas pasukan pengaman PBB dari Maghribi dan Burundi di Republik Afrika Tengah (CAR), termasuklah dakwaan yang melibatkan remaja perempuan berusia 14 tahun.

Pejabat media PBB telah mengeluarkan maklumat baru tentang penyiasatan itu lewat semalam, dengan mengatakan pasukan PBB yang diketuai oleh misi pengaman PBB di CAR dikenali sebagai MINUSCA telah pergi ke kawasan Kemo untuk menyiasat.

“Bilangan sebenar dan ciri-ciri dakwaan yang benar-benar membimbangkan ini masih sedang dipastikan,” menurut kenyataan PBB. “Pasukan telah mengenal pasti kontinjen-kontinjen yang dipersoalkan, seperti yang diberikan oleh Burundi dan Gabon.”

“Dakwaan dibuat ke atas pasukan Sangaris Perancis di kawasan sama juga sedang disiasat,” tambah kenyataan itu. “Mereka yang dikatakan mangsa sedang ditemu bual dan akan diberikan bantuan dan bantuan sosial psiko dan perubatan.”

Kenyataan PBB mengatakan seorang pegawai kanan PBB telah menemui duta Burundi, Albert Shingiro dan akan kelak menemui perwakilan dari Gabon.

“Dakwaan adalah dakwaan,” Shingiro memberitahu Reuters.

“Kita mesti menunggu penyiasatan pasukan kebangsaan bermula minggu depan. Dasar negara kami ke atas penganiayaan seksual tidak ada tolak ansur.”

Kenyataan PBB menambah kata bahawa unit-unit Burundi dan Gabon yang dituduh terlibat dalam penganiayaan akan terus hanya berada di kem mereka buat sementara waktu. Menurut kenyataan itu pihak berkuasa di Perancis dan Gabon telah dimaklumkan.

ARTIKEL YANG SAMA