PBB siasat da...

PBB siasat dalang serangan maut di Syria

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, Amerika Syarikat, 23 Ogos – Siasatan selama setahun untuk menentukan siapa dalang di sebalik serangan kimia maut di Syria menjadi tumpuan di PBB minggu ini apabila panel membentangkan hasil kajian yang sangat ditunggu-tunggu.

Penyiasat Mekanisme Bersama (JIM) ditubuhkan oleh Majlis Keselamatan PBB telah mengumpulkan bukti dalam sembilan kes yang didakwa serangan gas beracun di kampung Syria pada tahun 2014 dan 2015.

Diplomat berharap bahawa tugasan yang diberikan kepada 24 anggota panel untuk mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab akan menemui jawapan yang menyasarkan kepada tentera Presiden Bashar al-Assad.

“Saya mengharapkan kejelasan mutlak bahawa terdapat serangan-serangan senjata kimia di Syria, dan – kejelasan mutlak tentang siapa yang bertanggungjawab untuk setiap satu,” kata Duta Besar British Matthew Rycroft.

“Kami sangat berminat untuk mengenal pasti sesiapa yang menggunakan senjata kimia di Syria perlu bertanggungjawab,” katanya. Timbalan Duta Perancis Alexis Lamek berkata “ini adalah satu laporan yang amat penting.”

Laporan itu akan dibentangkan pada Rabu untuk majlis itu, yang kemudiannya akan membincangkan hasil pada mesyuarat pada 30 Ogos.

JIM telah membentangkan dua laporan kepada majlis termasuk kemaskini pada Jun di mana ia melaporkan kemajuan.

Panel itu sedang mengkaji sembilan serangan ke atas tujuh buah kampung di Hama, Idlib dan Aleppo wilayah.

Siasatan itu bermula sejak serangan April 2014 di kampung yang dikuasai pemberontak Kafr Zita, diikuti dengan rentetan dakwaan penggunaan gas beracun di wilayah Idlib di bandar-bandar Talmenes, Al-Tamana, Qmenas, Binnish dan Sarmin. – AFP