PBB suarakan kebimbangan mengenai nasib awam di Raqqa

PBB, 11 Ogos – Sayap bantuan kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sangat bimbang mengenai keselamatan dan perlindungan ribuan orang awam di bandar Raqqa, kebanyakan mereka wanita dan kanak-kanak, yang terperangkap dalam peperangan konflik berterusan, seorang jurucakap PBB berkata.

“Komuniti bantuan kemanusiaan sedang membantu pelarian dan menghoskan komuniti-komuniti dalam sekurang-kurangnya 46 tempat, kem atau kawasan-kawasan yang padat dengan pelarian di kawasan itu dan mereka kini mencapai melebihi 263,000 orang dengan beberapa bantuan dalam Julai,” Jurucakap Stephane Dujarric memberitahu para wartawan pada taklimat ringkas di ibu pejabat New York.

Dia menambah bahawa bantuan termasuk beberapa jenis makanan, termasuk catuan harian roti, ubat dan bekalan perubatan serta bantuan pemakanan.

Gerakan untuk menawan semula bandar Raqqa dari IS bermula dua bulan lalu. Serangan darat dan udara di dalam dan sekeliling bandar itu telah mengakibatkan anjakan besar-besaran dan kemerosotan dalam situasi kemanusiaan di dalam bandar itu.

Bandar Raqqa yang terperangkap dengan peperangan konflik yang berterusan. - AFP
Bandar Raqqa yang terperangkap dengan peperangan konflik yang berterusan. – AFP

Menurut Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), satu anggaran 10,000 hingga 25,000 orang kekal terperangkap di bandar itu, meskipun angka sebenar sukar untuk disahkan disebabkan situasi di darat.

“Akses ke Raqqa setakat ini agak mustahil buat PBB, disebabkan pertempuran di darat,” ujar Dujarric, mengingatkan semua tentera yang berikrar untuk melindungi orang awam dan memastikan akses kemanusiaan, sejajar dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa. – NNN