Pecat bekas p...

Pecat bekas pembantu presiden yang bersara

BEIJING, 16 Sept (Reuters) – Abang ipar kepada bekas pembantu presiden China dipecat sebagai timbalan datuk bandar sebuah bandar utara, media China melaporkan, susulan siasatan kes rasuah ke atas keluarga bekas pembantunya itu.

Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Bandaraya Yuncheng memutuskan pada Selasa untuk menyingkirkan Wang Jiankang sebagai Timbalan Datuk Bandar, menurut satu laporan di laman web rasmi Yuncheng.

Kedai-kedai media kerajaan, termasuk People’s Daily, mengenal pasti Wang sebagai abang ipar kepada Ling Jihua, seorang pembantu kanan Presiden bersara Hu Jintao itu.

Pada Julai lalu, kerajaan itu berkata ia akan mendakwa Ling selepas siasatan yang mendapati dia telah mengambil rasuah dan terlibat dalam tingkah laku rasuah yang lain.

Wang, 60, telah membantu penyiasat anti-rasuah beberapa kali dengan siasatan ke atas Ling dan disoal siasat pada Julai, berita Beijing melaporkan.

Ling Zhengce, abang sulung kepada Ling juga telah dituduh rasuah. Abangnya yang lain, Ling Wancheng sekarang berada di Amerika Syarikat.

Presiden Xi Jinping telah menjalankan kempen tanpa henti bagi menentang rasuah dan memberi amaran kepada masalah rasuah di kalangan pegawai yang boleh mengancam keupayaan parti itu untuk mengekalkan kuasa,.