Pedagang Lond...

Pedagang London cemas hadapi referendum

LONDON, 21 Jun (AFP) – Daerah kewangan London, City dijangka mengharungi malam tanpa tidur ketika pada para pedagang mencangkung untuk menunggu hasil referendum Kesatuan Eropah (EU) yang dinanti-nantikan.

Pasaran saham global bangkit pada Isnin apabila para pelabur bersorak dengan mencadangkan rakyat Britain boleh memilih untuk kekal dalam EU.

Tetapi tiga hari lagi sebelum referendum, kem “Kekal” masih bersaing dengan kempen “Tinggalkan” purata tinjauan utama menunjukkan walaupun memperoleh kelebihan sedikit.

Dengan semua mata tertumpu di London, hab kewangan ibu kota Britain yang dikenali sebagai Square Mile itu sedang bersedia untuk syif malam yang cemas. Keputusan rasmi dijangka diketahui sehingga awal Jumaat tetapi beberapa dana lindung nilai dan bank-bank telah dilaporkan bersedia dengan keputusan keluar yang boleh menjadikan nilai pound sebagai indeks utama menjadi perhatian pada malam referendum ketika pedagang memindahkan wang berdasarkan keputusan.

Ketua strategi pendapatan tetap Eropah di Scotiabank, Alan Clarke adalah antara mereka yang telah membuat pengaturan tidur khas untuk Khamis ini.

“Saya akan tinggal di sebuah hotel berdekatan pejabat dan melompat masuk dan keluar dari pejabat sepanjang malam bergantung kepada bagaimana keadaan semasa,” Clarke memberitahu AFP.

“Ia adalah satu perbuatan mengimbangi untuk menguasai isu-isu atau hasil kerja pada awal pagi, berbanding menjadi penguasa permainan anda pada Jumaat apabila hasilnya lebih jelas. Saya berharap untuk menjumpai jalan tengah,” katanya Clarke yang tinggal di Cambridge.

ARTIKEL YANG SAMA