Pegawai kesel...

Pegawai keselamatan Australia ditembak mati

CANBERRA, 13 Mei (Xinhua) – Pihak berkuasa Australia akan ‘menyiasat secara terperinci’ terhadap kematian seorang pegawai keselamatan Australia di kedutaan Australia di Baghdad, selepas kerajaan mengesahkan beliau ditembak mati, ketika bertugas pada awal minggu.

Menteri Luar Julie Bishop mengesahkan berita itu pada hari ini, selepas kejadian tembak-menembak membunuh lelaki itu ketika beliau ditempatkan di kedutaan pada Rabu.

“Saya mengesahkan kematian seorang kontraktor keselamatan Australia berusia 34 tahun yang bekerja di Kedutaan Australia di Baghdad,” kata Bishop dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari ini. “Kerajaan menyampaikan takziah kepada keluarga lelaki Australia itu berhubung kejadian tragik ini. Semua bantuan yang wajar sedang diberikan kepada keluarganya. Keadaan yang menyelubungi kematiannya akan disiasat dengan terperinci.”

Bishop berkata lelaki itu adalah bekas anggota SAS Australia, dan sedang bekerja sebagai sebahagian daripada butiran keselamatan persendirian Kumpulan Sumber Bersatu, yang melindungi diplomat Australia yang ditempatkan di luar negara. Beliau berkata meskipun kematian tragik pekerja itu, anggota kakitangan lain kini sedang dilindungi oleh “keselamatan yang ketat.”