Pegawai penja...

Pegawai penjara jadi tebusan

LILLE, Perancis, 9 Sept – Timbalan gabenor bagi penjara berkeselamatan tinggi di utara Perancis telah dijadikan tebusan oleh ‘banduan berbahaya’ yang dirasakan memiliki senjata, menurut pihak berkuasa hari ini.

Penculik yang dikenal pasti sebagai Fabrice Boromee, dianggap berbahaya apabila dia tiba di penjara pada Mei yang dikatakan mereka yang mengawalnya telah diberi alat perlindungan khas, persatuan mewakili pekerja penjara memberitahu AFP.

Dalam temu bual bersama rangkaian televisyen Perancis pada Jun, banduan yang pada ketika itu berusia 34 tahun berasal dari wilayah Guadeloupe luar seberang Perancis mengatakan dia sangat terdesak hendak pulang.

Dia menawan timbalan gabenor yang dikenali sebagai Fabrice Bels, tebusan pada sekitar 11 pagi (0900 GMT) di unit pengasingan penjara Vendin-le-Vieil.

Pihak berkuasa di rantau Pas-de-Calais mengatakan Boromee ‘dikatakan bersenjata’ dan pasukan keselamatan terpaksa pergi ke penjara untuk ‘menjalankan rundingan dan kemungkinan campur tangan’.

Kesatuan menambah senjatanya kelihatannya buatan sendiri.

Penjara itu menempatkan beberapa penjenayah paling berbahaya Perancis – hanya satu-satunya daripada enam di negara itu yang melakukannya – dengan kira-kira 238 tempat, walaupun pada masa ini hanya 51 banduan yang berada di penjara tersebut. – AFP