Pegawai perlu...

Pegawai perlu isytihar harta kekayaan

COTONOU, 22 Ogos – Pihak Berkuasa Anti-Rasuah Kebangsaan Benin (ANLC) meminta pegawai kerajaan yang telah berada di kedudukan mereka sejak 2011-2016 untuk mengisytiharkan harta mereka, kata agensi itu dalam satu laporan yang dikeluarkan pada hari Ahad.

ANLC berdasarkan rayuan ke atas undang-undang anti-rasuah yang diterima pakai pada tahun 2011, yang menetapkan bahawa untuk memerangi rasuah, pegawai kerajaan dan orang yang bekerja di institusi kerajaan serta kementerian terpaksa mengisytiharkan harta mereka ketika menyertai dan meninggalkan perkhidmatan kerajaan.

“Undang-undang telah diterima pakai terutamanya untuk mencegah dan memerangi pengambilalihan kekayaan haram,” ANLC mengesahkan.

ANLC berkata daripada 21 menteri kerajaan, hanya empat daripada mereka telah mengisytiharkan harta mereka sejak memasuki kerajaan pada 17 Mei 2016.

Merujuk kepada Parlimen, laporan ANLC menunjukkan daripada 83 ahli parlimen, hanya enam telah mengisytiharkan harta mereka. ANLC menggesa semua pihak berkuasa berkenaan untuk memastikan jumlah kekayaan mereka dengan pematuhan undang-undang.

“Perjuangan menentang pengambilalihan kekayaan haram, yang merupakan matlamat undang-undang apabila mereka menerima undang-undang, risiko akan menjadi sekadar angan-angan jika pembuat dasar di semua peringkat tidak memberi contoh yang baik untuk memberi galakkan kepada undang-undang negara,” ANLC membuat kesimpulan. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA