Pejabat selam...

Pejabat selamatkan kanak-kanak diserbu polis

SYDNEY, 22 Okt – Polis di pulau Pasifik Nauru menggeledah pejabat Selamatkan Kanak-Kanak hari ini untuk kali kedua bulan ini, dilaporkan berusaha mencari sumber kebocoran kepada media Australia mengenai pencari suaka.

“Waran mencari kedua dilakukan oleh Pasukan Polis Nauru pada pagi ini ke atas pejabat Selamatkan Kanak-Kanak di Nauru, membabitkan rampasan beberapa komputer,” kata jurucakap Selamatkan Kanak-Kanak Australia.

Pencari perlindungan yang cuba memasuki Australia dengan bot disuruh berpatah balik atau dihantar ke kem tahanan di Nauru atau Papua New Guinea di bawah dasar imigresen ketat Canberra.

Mereka dihalang daripada menetap di tanah besar walaupun jika didapati mereka adalah pelarian.

Badan kebajikan yang ditubuhkan di Britain itu sebelumnya telah mendakwa pencari suaka di Nauru adalah tertakluk kepada penganiayaan, dan pejabatnya digeledah pada awal Oktober, dengan operasi tersebut juga dikaitkan dengan kebocoran media.

Barangan elektronik termasuk telefon dan komputer riba dirampas.

Akhbar Guardian Australia berkata serbuan dicetuskan oleh kemarahan kerajaan Pasifik pada artikel yang disiarnya pada bulan ini yang mendedahkan satu e-mel daripada pengurus operasi pusat tahanan Nauru.

E-mel dilaporkan menggaris kasar rancangan untuk membenarkan wartawan tempatan memasuki kem ‘untuk membantu mengembalikan semula keseimbangan artikel’ selepas dakwaan melaporkan serangan seksual di luar negara dan kejadian serius lain di pusat tahanan. – AFP