Pejuang penen...

Pejuang penentang IS meningkat

WASHINGTON, 21 Ogos – Perjuangan dalam menentang kumpulan jihad IS semakin meningkat, lebih-lebih lagi selepas melihat penglibatan lebih ramai pejuang dari negara Barat, menurut tentera sukarelawan.

Kumpulan jihad IS telah mengalami beberapa halangan di Iraq dan Syria dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk kehilangan bandar-bandar dan kemudahan utama sekitar kubu kuat utama – Mosul di Iraq dan Raqa di Syria. Walaupun data awam terhad atau tidak boleh dipercayai membuat ia sukar untuk mengesan jumlah, bukti anekdot menunjukkan cita-cita anti-jihad – ramai daripada mereka tentera veteran – mengiktiraf mereka mungkin kesuntukan masa untuk menentang IS.

Para sukarelawan tidak sabar-sabar walaupun sangat tidak digalakkan – dan kadang-kadang diharamkan oleh negara asal mereka – daripada berbuat demikian.

Dengan perjuangan untuk Mosul dijangka bermula pada bulan-bulan akan datang, diketuai penasihat parti Amerika, pesawat pejuang dan pesawat sedang menjalankan “pembentukan operasi” yang akan meletakkan asas pertempuran. – AP

ARTIKEL YANG SAMA