Pekerja belia...

Pekerja belia NZ cuba kumpul dana awam untuk beli pantai asli

WELLINGTON, 31 Jan – Cubaan seorang pekerja belia New Zealand untuk membeli pantai asli Pulau South menerusi pembiayaan ramai telah menarik minat sokongan beribu-ribu dolar dari perniagaan dan minat dari kerajaan.

Pantai itu dan tujuh hektar tanah persendirian di Taman Negara Abel Tasman di bahagian atas Pulau South dilaporkan ditawarkan untuk dijual dengan nilai lebih dua juta dolar New Zealand.

Duane Major, seorang pekerja belia dari Spreydon, pinggir kota Christchurch yang telah menghabiskan banyak masa di pantai itu, mendapat tahu tentang penjualan itu sejurus selepas Krismas dan membuat keputusan untuk bertindak.

“Saya merasa seperti: – Saya teringin sangat – sebagai pekerja belia saya telah membawa beratus-ratus belia ke sana. Ia adalah tempat istimewa,” dia memberitahu laman sesawang berita, Stuff.

Major telah membentuk halaman bagi pembiayaan awam, givealittle.co.nz telah dibentuk minggu lalu dan telah mendapat begitu banyak respons.

Dengan tender tutup pada 16 Februari, jumlah jaminan hingga hari ini ialah lebih 680,000 dolar New Zealand, dengan jumlah besar dijanjikan oleh beberapa perniagaan New Zealand termasuklah pengilang pakaian luar Kathmandu. – dpa