Pekerja susyi...

Pekerja susyi antara 93 warga Hawaii dijangkiti hepatitis A

HONOLULU, 27 Julai – Satu wabak hepatitis A di Hawaii telah meningkat kepada 93 kes, termasuk seorang pekerja restoran susyi yang dijangkiti yang mungkin telah menjangkiti pengunjung restoran, kata Jabatan Kesihatan semalam.

Tidak ada sumber yang telah dikenal pasti untuk wabak di pulau Oahu. Namun jabatan kesihatan mengingatkan orang yang memakan di restoran susyi di pulau Hawaii pada tarikh pekerja bekerja pada bulan ini bahawa mereka mungkin telah dijangkiti.

Restoran itu dikenal pasti sebagai Sushi Shiono di Tempat Peranginan Pantai Waikoloa. Jabatan itu berkata pekerja itu baru-baru ini bekerja di sana selama dua hingga empat hari dan satu ketika lima hari – 5-8 Julai, 11-15 Julai dan 18-21 Julai.

Jabatan itu berkata dalam satu kenyataan bahawa risiko pengunjung restoran terdedah kepada jangkitan adalah rendah tetapi berkata pengunjung tidak divaksinkan terhadap hepatitis A yang memakan di restoran pada tarikh tersebut harus berjumpa doktor sebagai langkah berjaga-jaga untuk memutuskan sama ada mereka harus mendapatkan vaksin atau globulin, yang akan melindungi mereka jika diambil dalam tempoh dua minggu selepas dijangkiti.

Satu pesanan telefon yang ditinggalkan meminta pengurus restoran susyi memberi komen tidak dibalas.

Hepatitis A biasanya tersebar apabila seseorang menginges bahan najis tercemar, yang boleh berlaku apabila pengendali makanan tidak mengamalkan cucian tangan yang betul. Ia juga boleh tersebar menerusi sentuhan peribadi. Gejala boleh termasuk demam, lesu, hilang selera, ketidakselesaan abdomen dan cirit-birit.

“Mengelak pendedahan daripada pengendali makanan yang dijangkiti adalah sukar kerana pesakit dengan hepatitis A adalah paling berjangkit dalam tempoh satu hingga dua minggu sebelum gejala timbul,” kata ahli epidemiologi negeri Hawaii Dr Sarah Park.

“Kemungkinan juga pertubuhan perkhidmatan makanan lain akan terjejas dengan kes tambahan baru.”

Jabatan itu telah mengesahkan jangkitan seorang pekerja kedai ais-krim Baskin-Robbins dan seorang pekerja Taco Bell, kedua-duanya di lokasi Oahu, sejak wabak bermula pada pertengahan Jun. Pegawai kesihatan menekankan perniagaan bukan sumber wabak berkenaan. – AP

ARTIKEL YANG SAMA