Pelabur kelir...

Pelabur keliru, Indonesia batal kontrak

JAKARTA, 4 Sept (Reuters) – Keputusan Indonesia di saat-saat akhir untuk membatalkan rancangan bagi landasan kereta api laju pertama negara itu telah mengundang kekeliruan dalam kalangan para pelabur utama dari China dan Jepun, yang berpotensi menjejaskan pelaburan asing mantap yang menjadi kesan cerah luar biasa ekonomi.

China dan Jepun telah bersaingan berhubung kontrak berbilion-bilion dolar, sehingga ia tiba-tiba dihentikan dalam apa yang nampaknya terbaru dalam kegagalan peraturan dan langkah pembentukan dasar yang tidak menentu di bawah Presiden Joko Widodo.

Ketua menteri ekonomi Indonesia terpaksa menjelaskan kepada kedua-dua negara gergasi Asia itu hari ini tentang alasan mengapa Jakarta memutuskan pada saat-saat akhir bahawa kereta api laju tidak lagi berdaya maju bagi ekonomi terbesar Asia Tenggara itu.

“Nampaknya ia seperti langkah mendadak tetapi saranan tersebut dibuat selepas kajian ke atas kedua-dua cadangan,” Teten Masduki, ketua kakitangan presiden, memberitahu Reuters.

“Tetapi saranan itu adalah demi kepentingan negara.”

Model-model kereta api berkelajuan tinggi yang dilihat semasa Pameran Kereta api Berkelajuan Tinggi China di Jakarta, Indonesia pada 13 Ogos 2015. – Reuters
Model-model kereta api berkelajuan tinggi yang dilihat semasa Pameran Kereta api Berkelajuan Tinggi China di Jakarta, Indonesia pada 13 Ogos 2015. – Reuters

Tokyo dan Beijing dengan hebat melobi bagi kontrak $5 bilion ini, setiapnya mengurangkan syarat bidaan mereka sehingga had akhir pada Isnin.

Para penganalisis percaya mana-mana pihak yang menang adalah calon yang disebut-sebut bagi projek-projek landasan kereta api laju akan datang di Asia, termasuklah yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura.

“Itu adalah saranan daripada para perunding bebas yang memberi pendapat kepada kerajaan bahawa landasan kereta api berkelajuan sederhana adalah pilihan lebih baik kerana kos yang lebih murah dan masa perjalanan tidak begitu panjang,” menurut Masduki.

Presiden Widodo pada lewat semalam mengumumkan bahawa kereta api laju antara ibu negara Jakarta dan bandar tekstil, Bandung adalah tidak perlu, memandangkan ia tidak akan mencecah kelajuan maksimumnya lebih dari 300 kilometer sejam antara setiap perhentian-perhentian stesen.