Pelabur Korea...

Pelabur Korea Selatan mula pecah tradisi

SEOUL, 19 Jun (Reuters) – Di sebuah negara dengan rekod tentangan terhadap modal asing, beberapa pelabur tempatan sedang memecah tradisi ketika mereka berpihak dengan dana pelaburan Amerika Syarikat yang menentang gabungan AS$8 bilion yang dilihat penting kepada pemindahan kepimpinan di konglomerat terkenal Korea Selatan.

Beratus-ratus pemegang saham kecil Samsung C&T Corp telah berkumpul pada forum laman awam baru-baru ini untuk membantah apa yang mereka katakan sebagai tawaran pengambilalihan daripada Cheil Industries Inc, anggota gabungan Kumpulan Samsung dan syarikat pegangan de facto konglomerat.

Waris pengasas Kumpulan Samsung, keluarga Lee mahu gabungan menyatukan pegangan anggota gabungan utama termasuk Samsung Elctronics Co Ltd ke dalam sebuah syarikat di bawah kawalan mereka. Pencabar berkata keluarga Lee harus membayar harga yang lebih tinggi.

Bantahan online itu adalah luar biasa dalam satu budaya di mana konglomerat yang dikawal oleh keluarga besar di Korea Selatan, atau chaebol, dilihat sebagai tunggak ekonomi negara dan biasanya mendapat apa yang mereka mahu. Cuba untuk bersikap patriotik bagi mendapatkan satu perjanjian tidak lagi diterima, kata pelabur.

“Ini adalah wang persaraan saya,”kata seorang pelabur yang mendakwa memiliki 7,000 saham Samsung C&T pada forum, dianjurkan oleh Naver, portal laman terkenal di Korea Selatan. “Saya perlu melindungi aset saya.”

Kedudukan chaebol dalam masyarakat Korea goyah pada tahun lalu apabila kumpulan pimpinan Hyundai Motor Co membayar 10.6 trilion won untuk harta tanah di Seoul yang berjumlah lebih tiga kali ganda daripada nilai harta. – Reuters

Perjanjian itu menimbulkan kemarahan pemegang saham dan mendorong beberapa pelabur institusi domestik mengkritik konglomerat itu, satu kejadian yang luar biasa dalam masyarakat yang menilai persetujuan.