Pelajar Afrik...

Pelajar Afrika bantah rancangan kenaikan yuran

JOHANNESBURG, 20 Okt – Pelajar Universiti Afrika Selatan membakar tayar dan menyekat pintu masuk, menahan kesemua warga kampus hari ini dalam protes berterusan atas rancangan pentadbir untuk menaikkan yuran pengajian tahun depan.

Universiti telah mencadangkan kenaikan yuran sehingga kepada 11.5 peratus tahun depan, pelajar yang akan berpindah mengatakan keburukannya akan dihadapi oleh pelajar berkulit hitam yang mempunyai akses terhad semasa pemerintahan apartheid berkulit putih.

Rakaman televisyen secara langsung menunjukkan polis memadamkan kebakaran dan mengeluarkan sekelompok warga kampus di pintu masuk ke Universiti Cape Town sambil disaksikan oleh sekumpulan pelajar.

Media tempatan melaporkan bahawa kenderaan pelajar berpatah balik dan cuba untuk memandu menuju Universiti Johannesburg di Witwatersrand hari ini.

Polis melepaskan bom asap untuk menyuraikan penunjuk perasaan di Universiti Rhodes di bandar timur selatan Grahamstown. Polis tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan selanjutnya. – Reuters