Pelan keselam...

Pelan keselamatan lindungi rahsia negara

SHANGHAI, 28 Mei (Reuters) – China akan menyediakan pelan keselamatan siber lima-tahun untuk melindungi rahsia dan data negara, kata akhbar China Daily hari ini, memetik seorang pegawai kanan Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat.

Pelan sedemikian mungkin menambah kepada cabaran firma teknologi asing yang menjalankan perniagaan di ekonomi kedua terbesar dunia, dengan mendorong agensi kerajaan dan syarikat supaya memilih perisian buatan dalam negara.

Pelan itu akan menumpu pada peningkatan keselamatan untuk perisian yang digunakan oleh jabatan kerajaan, perusahaan milik kerajaan dan institusi kewangan, akhbar memetik Chen Wei, pengarah biro perisian kementerian sebagai berkata semalam.

Chen tidak dapat dihubungi mahupun memberikan butiran pelan selanjutnya, tambahnya.

Beijing baru-baru ini merangsang perlindungan perundangan teknologi maklumatnya, selepas bekas kontraktor Agensi Keselamatan Negara, Edward Snowden mendedahkan bahawa agensi pengintip AS menanam kod dalam eksport teknologi Amerika untuk mengintip sasaran luar negara.

Draf undang-undang keselamatan negara China yang disiar online pada bulan ini meminta ‘kedaulatan’ ruang siber dan dikaji semula untuk memasukkan kuasa yang mengendali ‘standard moral yang berbahaya.’

Pada Februari, Reuters melaporkan China telah menggugurkan beberapa jenama teknologi terkenal di dunia daripada senarai pembelian yang diluluskan oleh kerajaan, sementara meluluskan beribu-ribu lagi produk buatan tempatan, dalam apa yang dikatakan oleh beberapa orang sebagai respons kepada pendedahan pengintipan siber Barat yang berleluasa.

Pengatur bank China menggantung garis panduan bank-teknologi buat sementara waktu pada April yang akan mengganti produk teknologi asing dengan alternatif domestik, ekoran maklum balas daripada bank dan bantahan daripada kerajaan dan perniagaan asing.

ARTIKEL YANG SAMA