Pelanggan App...

Pelanggan Apple lapor kerosakan iOS 9

SAN FRANCISCO/SYDNEY, 18 Sept (Reuters) – Ramai pelanggan Apple Inc melaporkan alat peranti mereka telah rosak selepas cuba memuat naik sistem operasi iOS 9 baru, yang terbaru dalam beberapa siri kegagalan pelancaran untuk syarikat teknologi itu.

Twitter dan media sosial lain dibanjiri dengan pelanggan yang tidak puas hati melaporkan dua kesilapan ketara, dengan satu nampaknya dikaitkan dengan model lebih lama Apple iPhone dan iPad.

“Adalah amat menyusahkan kerana tidak dapat menggunakan telefon anda untuk sehari,” kata pelajar Pip Cordi tatkala kakitangan di kedai Apple di tengah Sydney melihat telefonnya pada hari ini.

“Saya mempunyai banyak aplikasi yang digunakan oleh saya di sekolah – seperti aplikasi bahasa dan kamus dan ia benar-benar penting untuk pembelajaran saya.”

Seorang lagi pengguna iPhone, Zorry Coates, berkata dia telah menghabiskan masa tiga jam di kedai Apple dan diberikan opsyen sama ada mengembalikan telefonnya kepada kilang – kehilangan mana-mana data yang tidak disokong – atau menunggu sehingga juruteknik Apple mengumumkan satu pengemaskinian.

“Mereka berkata mereka menyedari masalah tersebut dan jurutera mereka sedang mengusahakannya sepanjang masa, namun mereka tidak dapat memberitahu saya bila, atau bagaimana saya akan mendapatkan penyelesaian,” kata Zorry.

“Saya amat marah disebabkan ia membazir setengah hari saya. Mereka berasa bangga kerana menjadi sebuah syarikat yang sempurna.”

Ibu pejabat Apple di San Francisco tidak membalas kepada satu permintaan untuk memberi komen lewat semalam. Seorang jurucakap Apple di Sydney berkata syarikat tidak mempunyai komen.

Meskipun menghadapi masalah, sejumlah besar pengguna iOS telah mempertingkat; lebih daripada 16 peratus, menurut Mixpanel, sebuah syarikat analitis yang berpangkalan di California, San Francisco, pada pukul 4 petang semalam.

Pakar teknologi di Cybershack di Sydney Charlie Brown berkata, mana-mana pelanggan yang tidak berasa puas hati adalah penting dalam era media sosial, terutamanya selepas pelancaran iOS 8. Apple mengeluarkan beberapa pengemaskinian lanjut mengenai iOS 8, namun beberapa pepijat tidak diatasi sepenuhnya.