Pelarian baka...

Pelarian bakar diri di kem Nauru

CANBERRA, 3 Mei (AFP) – Seorang pelarian wanita yang membakar diri di Nauru selepas dihantar ke kepulauan Pasifik itu oleh Australia berada dalam keadaan kritikal, beberapa hari selepas seorang lelaki Iran meninggal dunia kerana tindakan sama.

Menteri Imigresen Australia, Peter Dutton, berkata kejadian itu pada Isnin dan tindak tanduk mereka yang ditahan di kepulauan kecil itu semakin memuncak. Namun beliau menegaskan tindakan itu tidak akan menyebabkan kerajaan menyimpang daripada matlamatnya.

“Kami tidak akan membenarkan orang lemas di laut lagi,” katanya kepada wartawan di sini.

Dutton menyalahkan kumpulan penyokong pelarian kerana menggalakkan golongan itu di pusat tahanan supaya bertindak demikian kerana percaya akan menekan kerajaan membawa mereka pulang ke Australia.

“Tindak tanduk seumpama itu memuncak kebelakangan ini dan seperti yang kita lihat, ia kini bertukar menjadi tindakan melampau dengan akibat buruk,” katanya.

Gambar fail bertarikh 30 April 2016 menunjukkan seorang peserta bantahan memegang sepanduk semasa perhimpunan di Sydney bagi seorang pelarian Iran yang meninggal dunia selepas membakar dirinya di pulau Pasifik di Nauru. – AFP
Gambar fail bertarikh 30 April 2016 menunjukkan seorang peserta bantahan memegang sepanduk semasa perhimpunan di Sydney bagi seorang pelarian Iran yang meninggal dunia selepas membakar dirinya di pulau Pasifik di Nauru. – AFP

Menurut dasar yang dikritik hebat, Canberra menghantar semua pemohon suaka yang tiba dari laut ke kem di Nauru dan Papua New Guinea dan tidak membenarkan mereka menetap di Australia walaupun disahkan pelarian.

Kerajaan telah bertengkar bahawa pendekatan yang sukar – yang juga termasuk patah balik bot – telah menghalang mati lemas dengan menghentikan pendatang untuk membuat perjalanan berbahaya, kebanyakkanya dari Indonesia.

Dasar itu telah menyaksikan bilangan bot yang berkurangan, akan tetapi kerajaan masih mempunyai beratus-ratus pelarian dan pencari suaka yang tinggal di pusat-pusat Pasifik.

Dutton berkata selepas peristiwa yang “menyedihkan”, yang melibatkan warga Somalia yang berusia 21 tahun, telah dipindahkan ke hospital di Australia.

“Dia masih dalam keadaan kritikal dan segala usaha sedang dibuat bagi memenuhi keperluan perubatan. Kita hanya boleh berharap untuk mendapatkan hasil yang terbaik,” kata menteri itu dalam satu kenyataan.