Pelarian beri...

Pelarian beri kesan terhadap pertumbuhan ekonomi Jerman

BERLIN, 29 Nov (AFP) – kemasukan besar-besaran pelarian, disertai dengan berbilion-bilion dalam perbelanjaan awam, Jerman menantikan jawapan untuk gesaan rakan kongsi bagi melakukan lebih banyak pergerakan dalam ekonomi zon euro.

Data yang dikeluarkan minggu ini menunjukkan pertumbuhan yang kukuh untuk ekonomi utama di Eropah pada suku ketiga, didorong oleh perbelanjaan pengguna yang kukuh dan perbelanjaan negeri untuk pencari suaka.

Penganalisis memuji berita sebagai peralihan dialu-alukan untuk sebuah negara yang sering mengajar kejujuran fiskal dengan rangsang zon euro.

“Ekonomi Jerman akhirnya menjadi apa yang dikatakan pengkritik antarabangsa sekian lama sebagai ekonomi negara yang dipacu,” kata ekonomis ING Carsten Brzeski.

Carsten menambah, “sekurang-kurangnya ia berlaku pada suku ketiga.”

Angka bagi Julai-Sept menunjukkan bahawa Keluaran Dalam Negara Kasar telah berkembang 0.3 peratus, kerana penggunaan isi rumah meningkat 0.6 peratus daripada tiga bulan sebelumnya dan perbelanjaan kerajaan melonjak 1.3 peratus.

Agensi penarafan Standard and Poor AS berkata hari ini bahawa pengguna Eropah akhirnya telah melonggarkan tali dompet mereka, dengan kebanyakannya disasarkan kepada kuasa Jerman, dan membolehkan pemulihan zon euro yang baru berkembang untuk membangunkan lebih banyak pertumbuhan.

Ia bukan kali pertama bahawa ekonomi Jerman, secara tradisinya bergantung kepada eksport, kelihatan lebih kepada pembelian daripada pelaburan sendiri sebagai pelampung pertumbuhan. Tahun lepas ia menyaksikan trend yang serupa, didorong oleh pasaran buruh yang teguh.

Walau bagaimanapun kesan tersebut telah disokong tahun ini oleh perbelanjaan kerajaan untuk proses, makanan dan rumah lebih daripada 800,000 orang yang melarikan diri dari peperangan dan kemiskinan.

ARTIKEL YANG SAMA